Върховенството на талона

Михаил Вешим
Михаил Вешим / 14 February 2020 19:07 >
Върховенството на талона
В деня, в който парламентът със закон забрани частната Национална лотария, скочила рязко продажбата на талони. Хората, притеснени от забраната, взели да се запасяват с късметлийските карти. Както се запасяват с вода при воден режим, със захар и брашно при купонна система…

Макар на някои "лафки" вече да пише, че печалби не се изплащат, желаещите да играят не свършват, даже стават повече.

Това какво означава?

Че няма власт над оная глава, която е решила да си хвърли парите на вятъра! Нашият малък, но героичен народ иска да бъде скубан! Иска да бъде омайван от чаровници – теле-измамници, бахарени захарчета и дългокраки хубавици, които да му обещават милиони, коли и почивки на Малдивите.

Националната лотария не е прост хазарт, тя вече е част от националния характер. Даже Международният валутен фонд го е забелязал: по всяка доларова банкнота има следа от кокаин, а по всяка българска монета – следа от търкане.

Как изведнъж бабата ще спре да дарява талонче на внука за рожден ден, майката – на децата си, любимата – на любимия?

Без да мърка, българинът иска да търка… Със забраната посегнаха на това му суверенно право.
Но не плаши се, бедни ми народе – надеждата е жива! Където е търкано, пак ще се търка!
Една лотария (частна) хлопва кепенци, на нейно място ще дойде друга – държавна. И пак нещата ще си тръгнат постарому. Пак ще има "кеш кръстословици" и "златни пирамиди" по будки, "лафки", пощи и тото-пунктове – от Тимок до Черно море, от Бяло море до Дунав, по Румелийски полета..

И реклами пак ще си има – от Нова до Стара телевизия, по Канала и Ефира, по кабела и сателита.

Даже ще се появят нови възможности за богатство: щом лотарията е държавна, защо с талони да не се плащат надбавките към пенсиите – за Коледа и Великден? Или пък направо самите пенсии – билет "Пенсии кеш": спечелиш ли – ядеш!

Минималната пенсия – пет талона. Таванът – петдесет.

На лотариен принцип могат да се раздават и заплатите в бюджетната сфера – вместо обещаното увеличение учителите да получат лотарийни билети. Лекари и медицински сестри – също. Средна заплата за страната – двайсет и пет талона.

С билети от държавната лотария да се плащат детски надбавки и социални помощи, стипендии и ДМС (допълнително материално стимулиране).

Държавата да връща в лотарийни билети надвзетото ДДС на фирмите.

Талоните от държавната лотария да бъдат обявени за "ценни книжа", не – направо за "безценни книжа", и те да бъдат листвани на световните фондови борси.

Субсидиите в културната сфера също могат да са на лотариен принцип – вместо милиони за кинопроизводство кеш се раздават талони, на спечелилите – честито!

Тогава защо ни е да влизаме в еврозоната, като можем да си живеем в нашата, българска зона – връзваме лева за талона и си гледаме кефа!

Левче – кефче, талонче – милионче!

Но при това положение и партиите ще трябва да получават държавните си субсидии в талони, а пък държавните ни мъже и жени – доходите си. Вместо да търкат банките в парламента или министерските кресла със седалищата си, да търкат билети от лотарията.

Така ще заживеем в справедливост и в хармония – под върховенството на талона!

А поети ще пишат:

Във всяко магазинче със две полички
държавата ще продава надежда за всички…

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ