Кое е първото – мисирката или Борисов?

Или за българските измерения на модерния политически зооморфизъм

iconomist
iconomist / 14 February 2020 12:20 >
Кое е първото – мисирката или Борисов?
Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар
"В Банкя хората гледат пуяци и сутрин те издават един особен, пронизителен звук. Така гледам на тези, които запяха веднага в хор срещу мен. Завистта им дойде в повече." Въобще не си мислете, че това изказване на Бойко Борисов има връзка с журналистите. То е от 2009 г. и е предназначено за премиера Станишев и всички, които недоволно коментираха срещата му с българските емигранти в Чикаго. Това е същото посещение, в което кметът Борисов сподели впечатленията си от "лошия човешки материал" в България!

Специфичните изблици на политическа зооморфия (зооморфия или зооморфизъм: от старогръцки ζοον – животински; и μορφη – форма – приписване на животински характеристики и функции на хора, неодушевени предмети, природни стихии или митологични същества) се появяват при Борисов в моменти на силно притеснение и липса на подготвена теза.

Когато се почувства уязвен и изненадан, неминуемо посяга към сравнения от животинския свят. Наскоро реагира по подобен начин на въпрос от медия как ще прави избори без Цветанов, и той бликна: "Когато правих избори с 90% рейтинг, и МАГАРЕ да бях вързал, щяха да го изберат за депутат". Заради една непремерена реплика на сръбския външен министър Ивица Дачич бе споменал, че са "го оставили да си разиграва КОНЯ", тоест животинските сравнения при премиера танцуват и на международната сцена.

За да бъдем последователни, е редно да признаем, че има изблици на патерналистична топлина и селска милозливост в някои сравнения. В този аспект остана несравнима любовта към собствените му кучета, но в комбинация с поуката, че трябва "здраво да се държат, защото са точно като българите". Т.е. кучетата МУ, като българите. Ееех, бащице, да възкликне благодарно човек… Защото любовта МУ е точно на ръба на заплахата – за да си знае всеки мястото и да не прекалява с умилкванията около величието МУ!

Незабравим остава споменът за едно предупреждение в по-стари времена, когато още се раздаваха часовници по следизборни пресконференции. Тогава, за да се подчертае КОЙ трябва да ни страхува, Борисов каза: "Това да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе ТАРАЛЕЖ да мачкаш". Тогава, в далечната 2010 г., малката бодлива гадинка бе най-страшното нещо в страната. Богат е животинският свят на д-р Борисов. Докато той се съпреживява като Доктор Охболи, около нас препускат неговите кучета, таралежи, магарета, коне, мисирки….

Все пак народът ни има уникалното свойство да търси вината най-вече в себе си. Така стана и с "журналистите мисирки". Веднага тръгнаха спорове дали е редно да се засегнат от обидното сравнение, или носят тежка вина за израстването на вожда до днешните управленски висини?
От времената на Аристотел тече, дори на битово ниво, спорът за първоизточника – яйцето или кокошката? В нашия случай – Борисов или журналистите? Твърди се, че първият въпрос е получил решение, след много мъки, в Шефилдския университет. Там доказаха, че протеинът, необходим за яйчената черупка, може да се роди само в тяло на пиле! Тоест кокошката е първа, а в нашия случай – "мисирката"! Това, естествено, няма да се хареса на журналистите и ще го зарежа като теза. Смятам да се измъкна, като Борисов, с извинението, че има и яйца от динозаври, а тия от Шефилд за нищо не стават...

Всъщност за произхода обикновено се замисляме, когато някой е много тъп или много умен, много талантлив или много зъл престъпник. През другото време подминаваме темата, както и прощаваме зооморфичните изблици на Борисов.

Не знам пред кой от двата варианта сме изправени, но журналистите по нашите земи произхождат от времената преди Ботев, а Борисов произхожда от времената на СИК.

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ