108 корпоративни проекти с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

78 компании участват със своите добри примери за инвестиции в хората, природата и обществото в авторитетния конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който Българският форум на бизнес лидерите организира за 17-а година

партньорска публикация
108 корпоративни проекти с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019
108 корпоративни проекти с кауза се състезават в Наградите за отговорен бизнес 2019 – най-авторитетния конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) организира за 17-а година. 78 компании от всички сектори участват със своите добри примери за инвестиции в хората, природата и обществото в шестте категории на надпреварата. Най-оспорвана от тях е "Инвеститор в обществото", привлякла рекордните 38 кандидатури.

Годишните награди за отговорен бизнес – най-утвърдените и престижни национални призове в областта на социалната отговорност и устойчивото развитие, отличават добрите практики на бизнеса в подкрепа на каузи като образование, здравеопазване, екология, развитие на талантите и на местните общности. Целта на БФБЛ е да популяризира приноса на частния сектор към създаването на по-справедливо общество и по-устойчиво бъдеще.

Тази година в шестте категории на конкурса са номинирани 108 проекта. Най-многобройни са кандидатурите за титлата "Инвеститор в обществото" – 38, където се наблюдава съществен ръст от близо 36% в сравнение с 2018 г. Категорията "Инвеститор в знанието" е привлякла 24 кандидатури. Общо 13 са номинациите в "Инвеститор в околната среда" – категорията, в която компаниите-финалисти получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, чиито координатор в България е БФБЛ. Също 13 са кандидатурите за титлата "Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд". Категорията "Маркетинг, свързан с кауза" е с 12 номинирани проекта, а осем компании се състезават за "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие".

Конкурсът, който е отворен за всички компании в страната независимо дали са членове на БФБЛ или не, дава представителна картина на добрите КСО практики на отговорния бизнес. В последните три години устойчива остава тенденцията подадените проекти с кауза да надвишават 100, а настоящото издание отбелязва ръст в броя на отговорните компании, включили се в състезанието – те са 78, което е рекорд в историята на инициативата.

Всички участници в конкурса получават заслужено признание за своите успешни кампании в полза на социални каузи, споделят своя опит в областта на корпоративната отговорност и устойчивост и служат за вдъхновяващ пример и за други представители на бизнеса да инвестират в решаването на обществени предизвикателства.

Победителите се определят от авторитетното жури на Наградите, което се състои от уважавани професионалисти от бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. Техните разнообразни гледни точки са гаранция за обективност на оценките. Председател отново е кметът на София Йорданка Фандъкова, а поканени да оценят кандидатурите са Бойко Таков – директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия; Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Веселина Кавръкова – програмен ръководител на WWF България; Деница Сачева – министър на труда и социалната политика; Десислава Тальокова – изпълнителен директор на фондация "Америка за България"; Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България; Елица Баракова – директор на фондация BCause; Ема Хопкинс – посланик на Великобритания в България; Красимир Вълчев – министър на образованието и науката; Красимира Величкова – изпълнителен директор на Български дарителски форум; Максим Майер – изпълнителен директор на S Media; Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара; Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата; и Юлиан Ревалски – председател на БАН. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Британското посолство в София определя носителя на специалната награда Engage за ангажираност на служителите към отговорен проект на компанията или цялостната й социална политика. За нея се състезават всички подадени проекти.

Победителите в отделните категории, както и класираните на второ и трето място ще бъдат обявени по време на тържествена церемония по награждаването на 27 февруари 2020 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ