Пламен Русев, Webit: В София ще се раждат балканските еднорози

Интервю на Красимира Георгиева, снимки Тони Тончев

iconomist
iconomist / 10 February 2020 12:03 >
Пламен Русев, Webit: В София ще се раждат балканските еднорози
Cериен предприемач, инвеститор и филантроп – това пише на официалната страница на д-р Пламен Русев, www.russev.com. В последните години името му се свързва с едно от най-големите и влиятелни събития за технологии и иновации в света – Webit, което отдавна излезе извън рамките на страната. Посланик на добра воля на България по дигиталните въпроси, член на Блокчейн Форум и Обсерватория на Европейската комисия, носител на световни награди за иновации и влияние върху екосистемата и иновациите в света.
Следваме Пламен Русев, защото:
- Превърна Webit в най-успешната реклама на България като технологична дестинация
- Социален предприемач с размах

– Webit е може би най-популярният български бизнес бранд в чужбина – как успя да стане толкова разпознаваем на фона на хилядите технологични събития в света?
– Всъщност това, което създадохме преди 12 години, не беше събитие. Webit беше мечта, инициатива да променим България. Да привлечем възможности за страната и да спрем изтичането на мозъци. Целта беше младите българи да бъдат успешни и да имат възможности за развитие, без да се налага да напускат семействата и приятелите си, страната ни. Да направим така, че светът да идва при нас, а не българите да ходят по други държави.

2019-а беше знакова за Webit и световната ни общност. След като през последните две години всички хотели в София и околностите бяха разпродадени на хиляди посетители от 120 държави месеци преди фестивала, ние осъзнахме, че за да растем, е нужно да намерим ново място. Обявихме търг и това, което се случи, се превърна в прецедент – явиха се 27 града, сред които Лондон, Париж, Тел Авив, Брюксел, Виена, Амстердам, Будапеща... Дори за Олимпийските игри най-голямата бройка кандидатури е била 12 града. Избрахме Валенсия.

Представете си как най-големите европейски градове се състезават, за да бъдат домакин на нещо, което създадохме преди 12 години в София. Това не се случва случайно, а с подкрепата на десетки, стотици хора и най-вече с ужасно много работа в Истанбул, Дубай, Сингапур, Делхи, където досега сме провеждали фестивала. В София също без логистичната подкрепа на общината и кмета Фандъкова нямаше как да се координира нещо толкова голямо.

За нас Webit е даване обратно към общността, към държавата, която ни е създала, към хората, които са ни помогнали да бъдем това, което сме – даваме контакти, даваме на компаниите инвеститори, даваме възможност за България да се говори и да се пише позитивно в цял свят.

– Говорите за модерно социално предприемачество…
– Сега така му се казва. Мои лични вдъхновители са братята Евлоги и Христо Георгиеви, които за времето си са дали повече пари, за да развият България, отколкото Нобел за Нобеловите награди. Те са били изключителни космополити и едновременно с това никога не са забравили откъде са произлезли. Без тях нямаше да го има Софийския университет и много други безценни за бъдещето на България инициативи. За мен те са пример как можем да развиваме общността си.

– А какви са реалните измерители на Webit, на това, с което помага за развитието на технологичната общност?
– Ще говоря в цифри – 67 или 68% от всички стартиращи компании от цял свят, които ние избрахме и поканихме на Webit, получиха финансиране в рамките на 8 месеца след фестивала. Стартъпът, който спечели първо място, затвори рунд от 13 милиона за по-малко от два месеца след фестивала.
Ценностите
"Много хора виждат в успелия човек богат човек, казва Пламен. - А аз виждам човек, който живее отговорно живота си и добавя стойност към живота на хората. Понякога те съвпадат – успял човек за мен е Бил Гейтс с това, което прави за изкореняването на болести, за инвестициите му в технологични иновации, ако щете, тоалетната без вода, която ще промени Африка.

А на по-битово ниво – може с една кола, може с един апартамент – какво ти трябва повече? Учудват се, че пътувам с метро, но така имам много по-малко негативно въздействие върху природата, отколкото ако се кача в колата си."

– Чисто финансово влиянието на Webit върху икономиката на страната домакин се оценява на 60 млн. евро годишно, затова не е чудна конкуренцията за това домакинство. Но ще продължите ли и как с инициативата си в България?
– Да, така е – ние носим реални милиони (скоро ще бъдат стотици) на икономиката на домакините на нашите събития. Но влиянието на Webit не се измерва само в пари. През последните години световните медии започнаха да наричат София Дигитална Столица и Webit стана причина страната ни да се появява в много позитивна светлина в международни медии. Webit е българин! Преди година заявих пред световния елит, който събираме на ежегодния Webit прием и форум в Давос, че България има потенциала да се превърне в регионална технологична суперсила. За това е нужно лидерство, но със сърце. Нужно е да помагаме на нашите съседи от Балканите да станат също по-добри. Ето защо през октомври т. г. София ще бъде домакин на новия член в световното Webit семейство – форума Webit Балкани. Целта ни е, разбира се, да продължим традицията на най-големия форум в България и ЦИЕ, но и да обединяваме, да създадем достатъчно причини предприемачите от държавите около България да видят страната ни като трамплин за техния успех, да видят, че сме готови да споделим своите успехи и световни контакти и да им помогнем да създават дългосрочни партньорства. Да наложим София като място, където съседите ни да срещат успеха си. Светът пак ще бъде в София, нашата общност пак ще е тук. В София ще се раждат балканските еднорози.

Мисля, че така България ще се превърне в онова, което заслужава – развита технологична суперсила. Бизнесът се развива, защото има подготвени хора, защото има добри мениджъри, които се справят с предизвикателствата, и защото все още има образовани и работливи хора в България. А започнаха и да се завръщат такива. Всички сме при еднакви данъчни условия, но видимо технологичният сектор се развива в пъти по-бързо от останалите. Това е много важно и държавата би могла да играе много по-важна роля.

– Каква?
– Webit е символ за това как се прави – почти всички европейски държави се състезаваха коя да инвестира повече в Webit, за да ни привлече при себе си и да помогнем за развитието им като иновационна и технологична дестинация. Принципът е много прост – когато нещо работи – ти инвестираш и го развиваш, за да го правиш още по-успешно. Илон Мъск без поръчките от НАСА щеше да изстрелва нещо друго в Космоса – милиарди отиваха и още отиват към него от парите на данъкоплатците в САЩ. Факт е, че той е страхотен, стимул е за много хора по света, но някой трябва да го подпомогне финансово. Как щяха да са създадени "Сиско", "Интел", HP, "Фейсбук"... ако не бяха огромните поръчки на държавата към тези корпорации? И най-голямата компания е по-малка и от най-малката държава.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ