До днес катарците трябваше да са напуснали съседните страни от Персийския залив

От ОАЕ отправиха послание към Турция, да преосмисли позицията си в конфликта

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Днес изтече 14-дневният срок, в който катарците трябваше да напуснат съседните страни от Персийския залив. В началото на месеца Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар, преустановиха всички полети от и към емирството и обявиха, че жителите му трябва да напуснат техните територии до две седмици. По-късно това направиха и Либия и Йемен.

Страните от Залива обвиняват Катар, че подкрепя ислямистки и терористични групировки. Емирството обаче отхвърля обвиненията като политически мотивирани.

Съседите на Катар ще продължат да го изолират и в следващите години, ако не промени политиката си на подкрепа на екстремизма и джихадизма, заяви външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш.

По думите му през следващите дни ще бъде изпълнен списъкът с искания, отправени към Катар, и Доха трябва да се откаже от позицията си на "отричане".

Дипломатът от ОАЕ призова също Турция, която подкрепя Катар, да заеме балансирана позиция в кризата и да разбере, че е в неин интерес да застане зад арабските усилия.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................