Кремъл отхвърля като "пълни безсмислици" твърденията, че има досие на Тръмп Избрана

Москва не е сложила розови очила за Рекс Тилърсън, казва говорителят на Путин

новини свят Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / Ютюб
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Кремъл окачестви в сряда като "пълни безсмислици", че руските власти са събрали папка с компрометираща информация за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Двама висши американски чиновници заявиха във вторник вечерта пред Ройтерс, че шефовете на четири американски разузнавателни агенции са представили на срещата си с Тръмп миналия петък секретни документи, които включвали непотвърдени данни, че руското разузнаване има компрометираща информация за него.

АМЕРИКАНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ: РУСИЯ С ГОДИНИ Е СЪБИРАЛА КОМПРОМАТИ СРЕЩУ ТРЪМП

В конферентен разговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че приказките за досието на Тръмп са измислица, която цели да навреди допълнително на руско-американските отношения, които са на най-ниското си ниво от Студената война насам.

"Това е опит да се навреди на нашите двустранни връзки. Пълна измислица", казва Песков, който отхвърля и информация, че е участвал в организирането на руска кампания, която е целяла да урони престижа на неуспялата кандидатка за президент на САЩ Хилари Клинтън.

"На подобни неща трябва да се реагира с чувство на хумор, но в тях има и тъжна страна. Истерията се развихри, за да се поддържа политическия лов на вещици", добавя Песков.

Във вторник вечерта Тръмп отхвърли твърденията, че Русия разполага с компрометираща го информация. "ФАЛШИВИ НОВИНИ - ТОТАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ", написа в туитър с главни букви той.

Помолен да коментира вероятността от нови санкции на САЩ срещу руския петролен и газов сектор, Песков казва, че подобни мерки, ако се случат, ще навредят на Русия, на двустранните връзки и на глобалната икономика.

Руският енергиен сектор определено ще търси компенсация, ако бъдат въведени такива санкции, добавя той.

Песков казва, че Кремъл не обръща внимание на публикации, че избраният от Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън ще заяви по време на днешното си изслушване пред Конгреса, че Русия представлява опасност на страната.

Доскоро Кремъл се изказваше ласкаво за Тилърсън, който е работил в сътрудничество с висши руски чиновници в петролния сектор.

Песков каза, че Крумъл стои на позицията си за Тилърсън като човек, който иска да изслушва и е конструктивен, но също така смята, че няма да е лесно да се работи с него.

"Разбираме, че Тилърсън ще бъде доста категоричен в следването на своята линия", казва Песков, добавяйки, че Москва не е сложила розови очила по отношение на бившия петролен бос.

 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................