Световният рекорд на Стефка Костадинова отново застрашен

Европейската атлетика със свои предложения за ревизия на върховите постижения в Царицата на спортовете

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Световните и европейски рекорди в леката атлетика отново са изправени пред ревизия, а в това число и върховият резултат в скока на височина на Стефка Костадинова.

Европейската атлетика (EA) ще изпрати на Международната асоцация на атлетическите федерации (ИААФ) препоръки относно върховите постижения, които бяха приети от Съвета на ЕА на заседанието му в Париж.

"Рекордите, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на атлетическия спорт. Те обаче нямат никакъв смисъл, ако хората не вярват в тях, коментира президентът на ЕА Свен Арне Хансен. - Това, което предлагаме, е революционно. Не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно."

Приетите предложения, които ще бъдат обсъдени и от ИААФ, включват няколко строги изисквания към резултатите, които могат да бъдат зачетени за световни и европейски рекорди, а именно: резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни състезания, при които са гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване; атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението; взетата проба при допинговия контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години; анулиране на рекорда, ако атлетът наруши антидопинговите правила или на правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

Рекордът на Стефка Костадинова не би трябвало да е застрашен, дори да бъдат приети тези правила. Постижението от 209 см българката постави по време на световно първенство, което гарантира техническото ниво на състезанието. Също така тя никога не е нарушавала антидопинговите правила, а многократно е минавала на допинг проверки.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................