44% от жителите на ЕС нямат дигитални умения Избрана

През следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн без да бъде дискриминирани на база локация

новини наука и технологии Мария Габриел
Мария Габриел / bTV
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

37% от активната работна сила в Европа няма основни цифрови умения при положение, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват такива. Това каза в интервю за bTV еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

По думите й общо 44% от жителите на ЕС нямат дигитални умения, т.е. около 170 млн. души. Според Габриел обаче "не трябва да налагаме на хората какво да правят" и е нужна по-скоро широкомащабна информационна кампания, защото "95% от киберинцидентите се дължат на човешка грешка".

Какво можем да очакваме в ресора на нашия еврокомисар по време на европредседателството? През февруари ще бъдат издадени първите 1000 ваучера по инициативата „WiFi за теб” – безплатен безжичен интернет на обществени места за 6-8000 общини в цяла Европа. "Разчитам на активността на българските общини. Това е начин за привличане на инвестиции", коментира Мария Габриел.

Освен това 5-6000 студенти ще имат възможност за до 5-месечен трансграничен стаж в областта на цифровите технологии: "Искаме да привлечем студенти от хуманитарните, социалните науки, тези, които могат да видят чрез новите технологии по-голям шанс за реализация".

Габриел анонсира, че през следващите коледни празници ще можем да пазаруваме онлайн без да бъде дискриминирани на база локация – пробив, дошъл след успешни преговори.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................