Доказано: пиенето на кафе удължава живота

3 чаши дневно намаляват с 18% риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и чернодробна болест

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Добри новини за любителите на кафе - две нови изследвания предполагат, че чаша от напитката дневно може да ги предпази от сериозни заболявания и да удължи живота им, съобщи Ройтерс.

Изследванията твърдят, че са открили пряка връзка между пиенето на кафе и намаляването на риска от застрашаващи живота болестни състояния като сърдечни заболявания, инсулт и чернодробна болест.

Ползите се получават независимо дали пиете еспресо, капучино или безкофеиново кафе, според проучванията, публикувани в "Анали по вътрешна медицина", медицинско издание на Американския колеж на лекарите по вътрешна медицина.

Нещо повече, изследванията твърдят, че ползите нарастват с всяка изпита чаша.

Първото изследване, което е най-голямото по рода си, е търсило връзката между пиенето на кафе и смъртността при 450 000 участници от 10 европейски страни. По време на неговото 16-годишно провеждане изследователите са установили, че мъжете, които пият три или повече чаши кафе, намаляват с 18% риска си от смърт в сравнение с тези, които не консумират напитката. За жените рискът намалява с 8%.

При извадка от 14 800 души е установено, че тези, които пият кафе, имат по-добри биологични показатели като чернодробни ензими и контрол над глюкозата, което може да индикира скрити заболявания.

При второто изследване, направено от същата организация, са обхванати 185 000 американци от всички раси, като за същия период е установено, че пиенето на чаша кафе е намалило риска им от смърт с 12%. Две или три чаши понижават риска с 18%, резултат, който се повтаря с този от първото изследване.

Намаляването на риска се отнася както за пушачи, така и за непушачи.

"Открихме, че при хората, които пият кафе, има понижен риск от смърт от сърдечни заболявания, рак, инсулт, белодробни заболявания, диабет и бъбречна болест", казва Вероника Сетияуон, преподавател по превантивна медицина в Университета на Южна Каролина и съавтор в изследването.

Все пак изследователите предупреждават, че изследванията, при които участниците сами са давали данните, не включват информация за други благоприятстващи здравето фактори като спортуване и балансирано хранете.

"Не бих препоръчал на хората да започнат веднага да пият големи дози кафе", казва Марк Гънтър, съавтор в едно от изследванията и експерт в Международната агенция за изследване на рака. "Но мисля, че изследванията все пак доказват, че кафето не е вредно", допълва той.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................