Как да вдъхнем втори живот на батерията Избрана

Полезни съвети за летните горещини и не само за тях

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Батерията на телефона започва да пада прекалено бързо – в един момент всеки се сблъсква с този проблем. Обикновено това се получава при устройствата, които са на възраст над 1 - 2 години – нито прекалено нови, нито толкова стари, че да се замислите за покупката на нов апарат. В същото време гаранционният срок на батерията е само 6 месеца.

Какви са основните причини за бързото падане на батерията и как да се справите с това? Ето няколко полезни съвета.

Внимавайте с горещините

Заради летните горещини има един основен проблем – загрятата батерия не само че се разрежда по-бързо, но и не се зарежда напълно. Затова не оставяйте апарата си на пряка слънчева светлина или в затворен плик, където температурата се повишава още повече. Това е особено важно, когато сте на плажа – сянката може да се премести и той да попадне под жарките лъчи на слънцето. Аналогично и при зареждане потърсете по-сенчесто място.

Настройте сами осветеността

на дисплея

Дисплеят на телефона е огромен консуматор на енергия. Дори може да започнете първо от него. Едно от решенията е да го поставите в режим на автоматично настройване на яркостта спрямо околната среда. На пръв поглед това е добро решение, но има и недостатъци – при по-старите модели функцията обновява осветлението на дисплея с дразнещо забавяне. А работата на самата функция за настройване на дисплея също консумира енергия и бави работата на телефона.

Затова просто ръчно нагласете осветеността на дисплея на толкова проценти, че да четете текст, без да напрягате зрението си. Ще се учудите, че ако досега сте гледали дисплея на 67% осветеност, почти същата работа могат да ви вършат и 57%. Или по-малко. Съобразявайте сами яркостта в зависимост от околното осветление.

Вижте кои приложения

харчат ток най-много

Както iOS, така и Android дават възможност да видите кои приложения какъв процент от батерията са използвали от началото на нейното пълно зареждане. Ако това са приложения, които не използвате често, може да помислите за тяхното деинсталиране или за ограничаване на фоновия достъп до информация. Много приложения, дори да не ги използвате, се свързват с централния сървър, откъдето теглят данни за обновяване или за синхронизирането си. Можете да деактивирате тази функция освен за критично важните приложения, които са свързани с работата ви. Едни от най-силните „енергийни вампири“ са Facebook Messenger и Kindle.

Внимавайте с GPS,

Bluetooth и 4G

Някои функции като автоматичното определяне на местоположение GPS, Bluetooth или други са сериозни консуматори на електроенергия. Активирайте ги само когато е необходимо. Използването на 4G осигурява впечатляващо бърз трафик на данни, но увеличава и енергийния разход. Може да ограничите скоростта на мрежата, така че да включвате сами 4G (LTE) само когато е наистина необходимо. Също така не включвайте едновременно трафика на данни през мрежата и Wi-Fi, ако искате да съхраните по-дълго живота на батерията.

Използвайте „самолетен“ режим

Когато сте извън покритие на мрежата или просто искате да слушате музика на спокойствие, без да ви излизат съобщения от социалните мрежи, включете „самолетен“ режим (Airplane Mode). Така изключвате цялата безжична свързаност, което пести много енергия.

Заменете сами батерията

Производителите на телефони обикновено ограничават живота на батериите до 300 – 500 пълни цикъла на зареждане. След тяхното преминаване батерията е „програмирана“ да „сдава багажа“, така че да купите нова. В това има някаква логика – с течение на времето възможността за съхраняване на батерията така и така се понижава и вместо да се примирявате с това, резкият спад на нейния капацитет ви принуждава да потърсите нова батерия или в някои случаи нов телефон. Добрата новина е, че цените на батериите непрекъснато се понижават. Лошата е, че сериозна част от смартфоните – всички iPhone и някои топмодели на други производители, са с вградена батерия, така че е необходимо да посетите сервиз за нейната подмяна.

Но с комплект инструменти за 20-ина лева, нова батерия от китайски сайт и следване на инструкциите за смяна, които може да се намерят в клипове в YouTube, може да смените и сами батерията си. При това на доста по-ниска цена, отколкото в сервиза.

Дайте ѝ втори живот

Но преди да подмените батерията, може да удължите „софтуерно“ живота ѝ поне за няколко месеца, преди да стане време за нова. Или за нов телефон.

Как става това? По-горе споменахме, че батерията е „програмирана“ да започва да пада бързо след преминаването на определен брой цикли за пълно зареждане. В повечето случаи тези цикли преминават дори и без да сте зареждали батерията до 100%.

Магазините за приложения са пълни с програми от типа „мениджър за батерия“, които твърдят, че решават този проблем, като „съживяват“ батерията. Някои може и да свършат работа, но повечето от тях са допълнителна тежест както за телефона, така и за енергийния му запас. Плюс това ще ви засипят и с нежелани реклами.

Затова е по-добре да не качвате подобни приложения за енергиен мениджмънт, а сами да „препрограмирате“ батерията. Това става много просто. Когато телефонът ви е зареден на 100%, не го откачвайте от кабела, а натиснете бутона за изключване, като изберете опцията „изключване и рестарт“. След всяко пълно зареждане правете това по няколко пъти. Ще видите, че след известно време – седмица-две, ще вдъхнете на батерията си втора младост. Поне докато стане време за смяна на телефона.

Не оставяйте телефона

да се презарежда

Обърнете внимание и на самия процес на зареждане. Не оставяйте дълго време телефона си на зарядното, когато батерията е заредена напълно. Това също съкращава живота ѝ.

Изследвания са открили, че батерията запазва най-дълго капацитета си, ако се опитвате да я държите постоянно заредена между 20 и 80%. Но за съжаление, е доста трудно да си поставите и да поддържате тази цел.

Също така е добре да знаете, че не трябва да оставяте телефона си да работи до пълно изтощаване на батерията. Последвалото зареждане от „нула“ съкращава значително живота на батерията. Затова още при първото предупреждение за изтощена батерия потърсете зарядно устройство.

Купете външна батерия

или специален калъф

Дори и без батерията ви да е изхабена, може да се окаже, че пълното ѝ зареждане не достига за вашия дневен режим за използване на телефона. Това важи особено ако към него сте прикачили допълнителни устройства като фитнес тракери, блутут колонки или го използвате активно за видеоигри. В такъв случай купете външна батерия или кейс с вградена батерия. Така ще имате достатъчно енергия поне докато не се доберете до контакт. И

те батерията да падне докрай

упътване: В менюто „Настройки“ може да видите кои приложения източват най-много батерията и да ограничите използването им

Споделяне

Оставете коментар

.....................................