Атаката на вируса WannaCry отслабва

Засегнати от вируса потребители са платили общо $50 000

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Разпространението на вируса WannaCry е овладяно и започва да спада, съобщи "Лаборатория Касперски", цитирана от ТАСС. "Броят опити за атака от WannaCry, които са засечени в понеделник, 15 май, от "Лаборатория Касперски", е намалял шест пъти в сравнение със същия показател в петък, 12 май. Това позволява да се допусне, че почти е установен контрол над процеса на заразяване", съобщи компанията в блога си.

Към момента "Лаборатория Касперски" е регистрирала над 45 000 опита за кибератаки с този вирус над потребители в цял свят. При това този брой е само част от общите атаки, тъй като отразява само дела на ползващите антивирусни продукти на "Лаборатория Касперски".

МВР: КРИПТОВИРУСЪТ WANNACRY Е АТАКУВАЛ ЕДНА ОБЛАСТНА СТРУКТУРА

В сървъра Malwaretech, свързването с който е програмирано в повечето версии на WannaCry, са регистрирани над 200 000 опита за заразяване на компютри.

Исканият от хакерите откуп от 300 долара във виртуалната валута биткойн за деблокиране на компютри е платен от сравнително малко хора - до момента само около $50 000 са прехвърлени в онлайн сметките им според компанията Elliptic Labs, която следи транзакциите с биткойни, предаде Ройтерс.

В Китай към събота вечерта кибератаката е засегнала близо 30 000 организации, от които над 4000 са образователни институции.

Енергийният гигант PetroChina съобщи, че системите за плащане на някои от бензиностанциите му са били засегнати, но повечето от тях вече са възстановили работа.

ЖЕРТВИТЕ НА ГЛОБАЛНАТА КИБЕРАТАКА НАДХВЪРЛИХА 200 000 ДУШИ

На други места в Азия въздействието на вируса изглежда е било по-ограничено. Японската полиция съобщи за два хакнати компютъра вчера - един в болница и един на частно лице, но няма загуба на финансови средства.

Индустриалният гигант Hitachi заяви, че кибератаката е засегнала системите му през уикенда, което в някои случаи е попречило на получаването и пращането на имейли и на отварянето на прикачени файлове.
В Индия правителството заяви, че е получило само няколко сигнала за атаки над компютърни системи. Никоя голяма индийска компания не съобщава за нарушения в работата й.

В най-голямата индонезийска онкоболница в Джакарта около 100-200 души препълниха чакалните, след като десетки компютри на болницата бяха хакнати. Известно време се налагаше формулярите да се попълват писмено, но болницата съобщи, че 70 процента от системите й отново работят.

В Южна Корея са открити девет случая за кибератака с WannaCry, но не се уточнява на кои места. (БТА)

Споделяне

Оставете коментар

.....................................