Swatch създава операционна система за смартчасовници

Първият часовник с нея ще е Tissot

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Swatch развива алтернативна на iOS и Android операционна система за смартчасовници, след като най-големият производител на часовници в Швейцария се бори със Силициевата долина за надмощие върху човешките китки, съобщи Блумбърг.

Брандът Tissot ще пусне първия модел с "домашната" операционна система в края на 2018 г., като ще може да се свързва с други устройства и носима електроника, каза шефът на Swatch Ник Хайек. Според него едно от основните ѝ предимства ще е по-ниската консумация на енергия и по-доброто пазене на данните.

Четиривековната швейцарска часовникарска индустрия се опитва да се пренастрои към новата конкуренция, след като Apple вдъхнови интереса към високотехнологичните часовници с въвеждането на пазара на Apple Watch през 2015. Хайек среща и все по-нарастващата конкуренция на Google и Apple, които се барикадират срещу конкуренцията, вграждайки своите технологии в смартфони и часовници. Но стратегията на Swatch е различна от тази на шефа на бизнеса за часовницина луксозния концерн LVMH Жан-Клод Бивер, който тази седмица показа нова версия на смартчасовника TAG Heuer, развит съвместно с Google и Intel Corp.

Конкуренцията от страна на смартчасовниците засегна най-сериозно по-евтините швейцарски часовници и затова Swatch вгражда усъвършенствани функции в достъпния бранд Tissot и едноименните си часовници. Наскоро компанията съобщи, че е създала най-малкия блутут-чип, който може да се вгради в часовници и домакинска техника.

Днес акциите на Swatch поскъпнаха с 1,4%, като пазарната капитализация на компанията, която включва 18 бранда, сред които Omega и Breguet, достигна 19,4 млрд. шв. франка ($19,5 млрд.).

Swatch иска да доставя своята операционна система, разработена съвместно с Швейцарския център за електроника и микротехнология, и на други производители. От компанията казват, че вече имат над 100 запитвания за повече информация, включително и от базирани в Силициевата долина компании, които не искат да са зависими от Android и iOS.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................