"Нутела" стана върл защитник на палмовото масло

Италиански производители и вериги блокират мазнината, която беше определена за канцерогеннна

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

$44-милиардната индустрия за производство на палмово масло, която е поставена под натиск в Европа след като властите класифицираха мазнината като канцерогенно вещество, намери сериозен поддръжник - производителя на "Нутела", съобщи Ройтерс.

Италианската компания от хранителния бранш "Фереро" пое обществена позиция в защита на съставката, която някои други компании в страната бойкотират. Тя започна публична кампания, за да увери обществото в безопасността на "Нутела", от която идват една пета от продажбите ѝ.

Кремът за мазане от лешници и шоколад е един от най-известните италиански хранителни брандове и неговата лекота за мазане и вкус зависят от палмовото масло. Други заместители, като слънчогледово масло, ще променят характера му, казват от "Фереро".

"Производството на "Нутела" без палмово масло ще доведе до лош заместител на истинския продукт и ще бъде стъпка назад", казва мениджърът по покупки на "Нутела" Винченцо Тапела пред Ройтерс. Той участва и в тв клип в защита на палмовото масло, който се върти в Италия през последните 3 месеца.

Всяка промяна в използването на палмово масло ще има и икономическо въздействие, защото това е най-евтината растителна мазнина, струваща $800 за тон при $845 за слънчогледовото масло и $920 за рапичното, друг вероятен заместител.

"Фереро" използва около 185 000 т палмово масло годишно, така че преминаването ѝ към други заместители би довело до допълнителни разходи между $8 млн. и $22 млн. годишно.

През май Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) заяви, че палмовото масло генерира повече от другите растителни масла канцерогенно вещество, когато е рафинирано при температура над 200 градуса. Но институцията не препоръча спирането на консумацията му.

Проблемът стана гореща тема в Италия, след като най-голямата верига супермаркети, "Кооп", бойкотира използването на палмово масло в своите продукти. Производитеят на тестени изделия и сосове "Бариля" също спря влагането на мазнината и даже започна да обозначава продуктите си "без палмово масло".

Решенията бяха последвани от натиск от активисти, сред които основната асоциация на земеделските производители "Калдирети" и онлайн изданието "Ал Фато Алиментаре", които призоваха хранителните фирми да спрат използването на палмово масло.

Високите температури се използват, за да се отстранят естествените червен цвят и миризма на палмовото масло, но "Фереро" твърди, че рафинира маслото при индустриалн процес, който съчетава температури малко под 200 градуса и изключително ниско налягане, за да минимизира рисковите агенти.

"Палмовото масло, използвано от "Фереро" е безопасно, защото идва от свежо изстискани плодове и е преработено при контролирана температура", казва Тапела в твв клип, който е сниман във фабриката на компанията в северния град Алба и е придружена от реклами на цяла страница във вестниците, носеща същото послание.

ОТ EFSA отказват коментар за вероятните рискове при рафиниране на палмово масло при ниски температури.

"Фереро" не е единствената голяма европейска фирма от хранителната индустрия, която продължава да използва палмово масло в продуктите си. Гиганти като "Юниливър" и "Нестле" го влагат в продукти като шоколад, десерти и маргарин.

Но италианската компания е първата, която поема такава мащабна кампания в защита на мазнината. Глобалните продажби на "Нутела" нарастват със стабилни темпове от 5-6% годишно, но в Италия продуктът отчита спад от 35 през 2016 г. главно заради конкуренцията на продукти, в които няма палмово масло.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................