"Нокиа" пуска първия си смартфон с Android в Китай

През февруари ще стане ясно дали Nokia 6 ще се продава и в други държави

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Първият смартфон с бранда "Нокиа", работещ с Android, ще бъде пуснат на пазара в Китай, съобщи Би Би Си. Той ще се продава в партньорство с местния интернет търговец JD.com.

Екипът зад устройството, наречено Nokia 6 смята, че неговият "премиум дизайн" ще се хареса от мастните потребители.

"Нокиа" вече не произвежда мобилни телефони с нейното име, но е лицензирала бранда на друга финландска компания, HMD Global.

Досега единствените апарати, които са излезли на пазара след сделката, са телефони с бутони с усъвършенствани функции, т.нар. feature phones.

Вероятно HMD Global ще обяви повече подробности за апарата и наличността му на други пазари на Глобалния мобилен конгрес идния месец в Барселона. Устройството с Android е очаквано с голям интерес и символизира завръщането на пазара на смартфони след безуспешния опит с устройства, захранвани от Windows Phone. За около година "Майкрософт" използва бранда след като придоби бизнеса с мобилни устройства на финландската компания през 2014 г.

Някога "Нокиа" доминираше на глобалния пазар на телефони, но изпадна зад борда след лансирането на iPhone преди десетилетие и последвалия бум на апарати с операционната система на Google Android.

Преди време HMD Global обяви, че през 2017 г. ще пусне на пазара няколко смартфона Nokia с Android през 2017 г.

HMD Gobal продава телефони с копчета, сред които и Nokia 150 в Индия и дуги части на света. Nokia 6 ще използва последната версия на - 7.0 (Nougat), като има 5,5-инчов 1080р Full HD дисплей, 16-мегапикселова задна камера, 4 GB оперативна памет, както и два аудио усилвателя, работещи с технологията Dolby Atmos, с помощта на които ще създава усещането за пространствен звук при слушане на музика и гледане на видео. Цената му в Китай ще е 1699 юана ($245), което го прави малко по-скъп от конкурентния Huawei Honor 6X, но по-евтин от Xiaomi Mi 5s.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................