Над 65 нюанса сиво

Необходима е нова възрастова категория, за да се използва максимално по-дългият живот

Споделяне

The Economist

Съдържание от The Economist

 

 

Как наричате някого, който е над 65 г., но още не е старец? Този етап от живота между трудоспособната възраст и старческата немощ няма име. "Активни старци" залита твърде много към остаряването. "Изпращачи на слънцето" или "нощни шапки" рискува да прозвучи твърде покровителствено.

Брандирането на възрастова категория може да звучи като фриволно упражнение. Но етапите от живота са в основата си социални конструкции и историята показва, че появата им може да предизвика дълбоки промени в отношенията. Подобна промяна е необходима, за да могат въпросите, които витаят около увеличаващото се дълголетие, да получат подходящ отговор.

Преди 1800 г. в нито една държава средната продължителност на живота не надхвърляше 40 г. Днес пък няма страна, в която тя да не е надхвърлена. След 1900 г. човешкият живот се удължи с повече години, отколкото в цялата история преди това, първоначално чрез намаляването на детската смъртност, а после и чрез увеличаване на продължителността на живота. Дълголетието е едно от великите постижения на човечеството.

Същевременно то е разглеждано като едно от големите главоболия на обществото. Проблемът е в нарастващата зависимост на възрастните от младите. До 2100 г. съотношението на хората над 65 г. към тези на трудоспособна възраст ще се утрои. С посивяването на света растежът, данъчните приходи и работната сила ще намаляват, докато разходите за пенсии и здравеопазване ще нарастват. Поне такова е общоприетото мнение.

Черногледците обаче пропускат важен въпрос. Тези допълнителни години живот преобладаващо са на здрави хора. През 5 от 6-те г. по-дълъг живот за британче, родено през 2015 г., в сравнение с роденото през 1990 г., то ще е здраво, сочи Институтът по здравни оценки към Университета във Вашингтон. Твърде много правителства и компании не отчитат този факт и вместо това хвърлят всички допълнителни години в прокълнатата категория 65 и нагоре. Този начин на мислене, разглеждащ пенсионирането като ръба на пропаст, в която внезапно падат работници и потребители, има слаба връзка с реалния свят. Освен това той не окуражава творческата политика, тъй като пенсионната възраст се променя с удължаването на живота.

По-радикалният подход за начало би признал, че поне в богатия свят мнозина от старите още са млади. Те искат да работят, но по-гъвкаво. Искат и да харчат пари. Между тази година и 2030 г. западноевропейците на възраст над 60 г. ще имат дял от 59% от ръста в потреблението в градовете, смята консултантската компания McKinsey, Въвеждането на нов етап от живота може да помогне за промяна на възприятията, както се е случвало и преди. Днешната концепция за детството се появи през XIX век, прокарвайки пътя за закони за защита на детето и за златния век на детската литература. Пъпчивите, непохватни 15-годишни младежи бяха забележими и преди 40-те години на ХХ век, но едва тогава озадачените възрастни създадоха понятието "тийнейджър"“, което даде началото на всевъзможни стоки и услуги, от късите чорапи за момичета до музикалната индустрия. През 1940 г. сп. "Лайф" написа, че "американските бизнесмени, мнозина с дъщери тийнейджърки, едва отскоро започнаха да осъзнават, че тийнейджърите представляват голям и специален пазар". Към средата на 60-те години "Тайм" и "Нюзуик" сложиха на корица тийнейджъри.

Маркирането на младежката старческа възраст като отделна фаза от живота може да има подобен ефект, подтиквайки работодатели и политици да мислят различно относно това, как да поддържат активни младите старци. С удължаването на живота думата "пенсиониране", което буквално означава оттегляне на усамотено място, става подвеждаща. На 65 г. не сте изтощен, а предварително уморен. Така че наздраве на всички, които навлизат в следващия етап от живота.

© 2017 The Economist Newspaper Limited. Всички права запазени от The Economist, преведено от S Media, публикувано по лиценз. Може да намерите оригиналната статия на английски на www.economist.comТекстът е публикуван в брой 14/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................