Би Би Си: Какви оценки заслужава администрацията на Обама? Избрана

мнение Би Би Си: Какви оценки заслужава администрацията на Обама?
wikimedia.org
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Автор: Антъни Зърчър, Би Би Си

Почти настъпи време да затворим книгата с осемте години, в които Барак Обама бе президент. Преди да се премести в луксозния вашингтонски квартал Калорама обаче, ето обзор на това, което се опита да направи – и колко успешно го стори.

Въпреки че към всяка точка има и оценка, то тези оценки не отразяват целомъдрието на действията му, а единствено доколко успешно е изпълнил задачите си по време на мандата си.

Докато един либерал би дал висока оценка за политиката му за околната среда, консерватор би направил обратното. Неоспорим обаче е обемът на постигнатото от него за осем години.

Редица индиректни или неосезаеми постижения на Обама остават без оценяване.

Макар че Белият дом светна в багрите на дъгата в нощта след легализацията на гей браковете в национален мащаб, узаконяването им бе в резултат на решение на Върховния съд, а не на президента. И макар Обама често да е изнасял трогателни речи за междурасовите отношения в САЩ, особено след стрелбата в църква на афроамериканци в Южна Каролина, думите му не бяха придружени от особени политически действия.

Въпреки това Обама има дълго досие, що се отнася до морално осъждане. Ето поглед над осем ключови сфери, като се вземе предвид „Факторът Тръмп“ – доколко лесно ще бъде за Тръмп да отмени постигнатото от Обама.

 Здравеопазване

Десетилетия наред прокарването на обширна реформа в здравеопазването беше светия граал за Демократичната партия, все така недостижимо. При Обама демократите най-накрая го постигнаха.

Поради електорална спънка в Сената преди последното гласуване на законопроекта обаче той бе като полуопечена торта, което направи прокарването му предизвикателство. Федералният уебсайт за здравно застраховане, който бе неизползваем месеци наред след като беше активиран, бе много видима, унищожителна в политически план грешка.

За изненада на демократите, много щати, ръководени от Републиканската партия, избраха да не въведат здравната застраховка за бедни Medicaid. Не толкова отдавна пък стана ясно, че застрахователните вноски ще поскъпнат значително в някои щати – което ще бъде финансов удар за по-малко заможните американци, които не се облагодетелствани от правителствените субсидии.

Въпреки това в по-голямата си част законът действа, както е замислен. Процентът американци без застраховка спадна от 15,7 на сто през 2011 г. на 9,1 процента през 2015-та. Повече от 8,8 милиона американци са сключили застраховка към федералното бюро в настоящия период за вписване, което бележи рекордно ниво. Застрахователите не могат да откажат на гражданите покритие за вече съществуващи медицински проблеми, а застраховката няма пожизнен таван на изплащане.

Въпреки недостатъците си, одобряването на закона за достъпно здравеопазване (Affordable healthcare act), по думите на вицепрезидента Джо Байдън, запълни доста празнини.

Президентска оценка: 5+

Факторът Тръмп: Републиканците се опитват да отменят закона за достъпно здравеопазване от момента, в който Обама го подписа. Неведнъж Тръмп осъди програмата като неуспешна. Сега републиканците се готвят да изкоренят реформата, по думите на лидера на мнозинството в Сената Мич Маконъл.

Републиканците ще могат да свалят програмата, въпреки слабото им мнозинство в Сената, благодарение на президентската тежест и законодателните маневри.

Прокарването на алтернативен план обаче ще бъде по-трудно. За момента изглежда, че са предрешени да анулират закона без да имат идея как да продължат, но Тръмп предупреди своите колеги в Конгреса внимателно да процедират със задачата.

Околна среда

Администрацията на Обама спомогна договарянето на парижкото климатично споразумение, с което САЩ и други 185 страни дадоха обещание да намалят парниковите газове. Споразумението доведе до набор от нови регулации за замърсяването от електроцентрали, ползващи въглища, както и да се ограничи добивът на въглища и сондирането на петрол и газ на земя и по море. Обама също така използва правомощията си да обособи 222 млн. хектара територия като защитен хабитат – повече отколкото кой да е предишен президент.

Въпреки това осемте години не минаха и без пропуснати възможности. В началото на администрацията си, когато демократите имаха голямо мнозинство в Конгреса, Камарата на представителите прие строга програма за контрол на въглеродните емисии. Сенатът първо се фокусира върху финансовата и здравната реформа обаче и мнозинството на демократите си отиде преди да предприемат действие.

Това може да е най-голямото постижение на демократите, що се отнася до обширно законодателство за околната среда, за много години напред.

Президентска оценка: 6-

Факторът Тръмп: Участието на САЩ в парижкото споразумение все още не е категорично, тъй като избраният президент обеща да го анулира. Докато процедурата по оттегляне би трябвало да отнеме 4 години, се съобщава, че екипът на Тръмп търси начини да ускори процеса.

Други постижения на Обама обаче ще бъдат по-трудни за отмяна. Предложените регулаторни промени ще изискват дълъг процес на одобрение и със сигурност ще бъдат изправени пред вихрушка от съдебни дела от природозащитници. Конгресът може да ускори нещата, но демократите в Сената имат достатъчно гласове да блокират усилията им, ако бъдат единни.

Търговия

Обама завърши две големи търговски споразумения – Транстихоокеанското партньорство (ТПП) и Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) – крайъгълният камък от втория му мандат.

ТПП се е запътило към коша за боклук, без дори да бъде разгледано от Конгреса, благодарение на опозиционна коалиция от леви демократи и икономически националисти, които идват на власт заедно с Тръмп.

Все още в процес на договаряне ТТИП, целящо да намали търговските бариери между САЩ и ЕС, бива изоставено от политиците от двете части на Атлантика.

Администрацията на Обама успешно прокара споразумения за свободна търговия с Панама, Колумбия и Южна Корея, но те изглеждат незначителни пред мащабите и целите на вече обречените на крах големи сделки.

Президентска оценка: 3-

Факторът Тръмп: Тръмп може и ще унищожи всяка надежда, която Обама може да е имал за бетониране на трайно търговско споразумение в лицето на ТПП и ТТИП. Още повече новият президент се готви да върне на масата за преговори търговските сделки и на други предишни президенти, като обяви, че ще предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), сключено при администрацията на Бил Клинтън, и е вероятно да отмени сделката изцяло.

Обещанията му да наложи драконови тарифи за внос на някои чуждестранни стоки също ще са в противоречие с поетите от САЩ ангажименти към Световната търговска организация, което може да подрине основите на текущия режим на глобалната търговия.

Икономиката

Когато Обама дойде на власт, икономиката на САЩ беше в състояние на свободно падане. Безработицата бе нараснала до двуцифрени числа, цените на имотите се бяха сринали, а финансовата индустрия бе на ръба да се разпадне.

Положението осем години по-късно е стабилно със скромен ръст, макар някои критици да спорят, че нещата са можели да изглеждат по-добре (и работническата класа в индустриалните щати, гласувала за Тръмп, изглежда е съгласна с това).

Политически съобразно в началото на първия си мандат Обама прокара редица мащабни стимули и финансови реформи. Неговата администрация ръководи структура за подкрепа, която спаси General Motors от фалит, който щеше да е пагубен за автомобилната индустрия на САЩ.

Програмата за рефинансиране, извършвана от Федералната агенция за жилищно финансиране, позволи на няколко милиона собственици на недвижимост в САЩ да избегнат изземване на имотите им и да рефинансират високолихвени ипотеки.

Президентът договори споразумение, което отмени много от данъчните облекчения от ерата на Джордж Уокър Буш в замяна на всеобхватно замразяване на харчовете. Той често призоваваше за увеличение на федералната минимална заплата, но не успя да получи подкрепа за подобни действия в контролирания от републиканците Конгрес.

Въпреки че фондовата борса достига нови висоти, размерът на приходите за домакинствата през 2015 г. все още е под този от 2007 г. Но предвид откъде започна администрацията му, текущото състояние на икономиката е може би най-забележителното наследство на президента.

Президентска оценка: 6

Факторът Тръмп: Взели властта, републиканците ще намаляват данъците, това е толкова сигурно, колкото и че слънцето изгрява от изток. Данъчна реформа, която вероятно ще включва връщане към ставки от ерата на Буш, както и някои по-трайни промени, едва ли ще мине лесно. Финансовата реформа на Обама също може да отслабне, тъй като често ставаше жертва на анти-регулаторския гняв на Тръмп.

Въпреки че консерваторите обичаха да критикуват усилията на Обама да подкрепи американските компании, като „избиране на печеливши и губещи“, има ранно доказателство (Carrier, Ford Motors, и др.), че това е традиция, която Тръмп изглежда ще продължи, макар и с по-строго отношение към компаниите, които не отговарят на желанията му.

Външна политика

Обама ще напусне Белия дом с две големи постижения във външната си политика – ядреното споразумение с Иран и нормализирането на отношенията с Куба. Кажете каквото искате за заслугите на постиженията, но те все пак представляват забележително размразяване на отношенията между САЩ и двама дългогодишни противници.

Той също така ръководи изтеглянето на американските сили от Ирак и Афганистан, изпълнявайки ключово обещание от кампанията си.

На всички други фронтове обаче външната политика на президента се характеризира с обтегнати отношения и загниващи проблеми. Планирания от него „рестарт“ на отношенията с Русия при встъпването му в длъжност, бе последван от руската намеса в Украйна и обвиненията за намеса в президентските избори в САЩ.

Арабската пролет, която започна през 2010 г., доведе до нестабилност в Близкия изток, която прерасна в сирийската гражданска война, която пък допринесе за появата на т.нар. „Ислямска държава“ и пагубна мигрантска криза, разтърсила европейските политики.

Северна Корея изглежда продължава да разработва безпрепятствено ядрените си оръжия, а плановете на Обама за „азиатска ос“ във външната политика на САЩ, направиха малко за възспирането на китайските регионални амбиции.

Разбира се не можем да държим Обама отговорен за цялата тази световна нестабилност, но все пак тя ще остави отпечатък в досието му.

Президентска оценка: 4+

Факторът Тръмп: Иранското ядрено споразумение е обект на критики от страна на Тръмп, макар за разлика от някои други републиканци, той не се е зарекъл да го отхвърли напълно. Предоговарянето на многостранния договор може да е доста по-сложно, отколкото си мисли. Що се отнася до Куба, той има административната тежест да анулира всички дипломатически инициативи на Обама с комунистическия остров, включително облекчените санкции и ограничения за пътуване, макар че засега запазва възможностите си за ход.

Избраният президент също така изглежда, че подкрепя по-близките отношения с Израел и подобряването на отношенията с Русия (ре-рестарт). По отношение на Сирия, той критикува действията на Обама, но не е изнесъл последователна контра-политика, затова не се знае как, или дали изобщо, ще промени курса.

Но едно нещо е сигурно. Поне на ниво реторика, администрацията на Тръмп ще бъде белязана от разграничение от външната политика на Обама, която силно се уповаваше на сътрудничество и координирани действия със съюзниците.

 Престъпност

Дългогодишната тенденция на спад в престъпността продължи през изминалите осем години, макар че в последно време редица големи градове станаха свидетели на ръст на убийствата. Докато обществената сигурност беше тема в кампанията през 2016 г., голяма част от усилията на Обама, докато беше президент, бяха насочени към реформа в наказателната система.

През 2010-та той подписа закон, с който се регулираха присъдите за лишаване от свобода за притежание на крек с тези за кокаин на прах, тъй като първото провинение небалансирано обхваща чернокожите подсъдими за притежание на наркотици.

През януари 2016 г. Обама предприе редица административни мерки да ограничи налагането на строг тъмничен затвор във федералните затвори и да осигури по-добро третиране на затворници с психическо разстройство. Той също така използва президентските си правомощия да смекчи присъдите на повече от 1000 провинени в употреба на наркотици, които не са извършили насилствени престъпления, както и подкрепи указ на Министерството на правосъдието, което доведе до по-ранното освобождаване на около 6000 души.

Макар Обама да подкрепи в Конгреса законодателна реформа осъждането на престъпници да става на две инстанции, президентските избори през 2016 г. и твърдата позиция на Тръмп за престъпността изглежда ще попречат на тази инициатива.

Когато встъпи в длъжност контролът на огнестрелните оръжия не беше основен приоритет за Обама, но в първите месеци на втория му мандат, след масовата стрелба в училище в Нютън, Кънектикът през 2012 г., той стремително лансира по-строги ограничения за някои видове военни и полуавтоматични пушки, както и по-обстойна проверка на купувачите на оръжия.

Тези негови усилия се сблъскаха със значителната лобистка мощ на Националната асоциация на притежателите на оръжия и никакви нови закони не бяха прокарани. През 2015 г. Обама каза пред Би Би Си, че този провал, в тази сфера, е най-големият му неуспех като президент.

Президентска оценка: 5-

Факторът Тръмп: Предвид, че Тръмп редовно обрисуваше мрачната картина на нивото на престъпността в САЩ, оплакваше се, че правораздавателните органи били твърде сковани от „политическа коректност“, и изказваше мнението си, че затворниците били третирани твърде добре, можем спокойно да кажем, че той ще следва съвсем друг курс по отношение на обществената сигурност.

Имиграция

Имаше момент, малко след преизбирането на Обама през 2012-та, където обширна реформа за имиграцията изглеждаше неизбежна.

Президентът и колегите му демократи застанаха зад идеята да дадат право на пребиваване на някои нелегални работници, както и да направят системата за имиграцията по-ефикасна, като по този начин спечелят разрастващия се блок от латиноамерикански гласоподаватели. Това разбира се дълбоко смути републиканците.

Негодуванието на републиканците, отговарящо на народните настроения, дерайлира тези планове, което насърчи Обама да предприеме редица мерки, за да осигури нормален статут на имигранти без документи, които са влезли в САЩ като деца, както и на имигрантските семейства на американски граждани и постоянни жители. (Оттогава инициативата е блокирана, докато трае проточена правна битка върху конституционалността ѝ).

Докато тези усилия привлякоха масово одобрение от проимигрантски активисти и латиноамерикански групи, политиката на администрацията на Обама за нарастващо отхвърляне на други нелегални имигранти, подтикна някои да го нарекат „главният депортатор“.

От 2009 до 2015 г., администрацията на Обама е депортирала повече от 2,5 млн. души, повечето от които са били осъдени за извършване на престъпление или са били новопристигнали.

Президентска оценка: 5

Факторът Тръмп: Защитата на Обама в съда по казуса за имигрантите може много лесно да бъде свалена от Тръмп. Той също така може едностранно да поднови депортацията на други, вече получили нормален статут в следствие на усилията на Обама, но това ще създаде по-голяма полемика.

Избраният президент е дал обещание да екстрадира повече от 3 млн. нелегални имигранти, които в момента живеят в САЩ, в това число посетители, които са надвишили разрешения им по виза престой.

По едно време Тръмп даде дума да изсели всички незаконно пребиваващи в САЩ, които по повечето изчисления са повече от 11 млн. души. Това ще отбележи явното разграничение не само от политиките на Обама, но и от тези на всеки модерен американски президент.

Влиянието на партията

Каквито и да са били успехите му като президент, администрацията на Обама бе удар за Демократичната партия.

През 2009 г. Обама бе изстрелян във властта, демократите имаха големи мнозинства в Конгреса и имаха 29 от 50 губернатори. От тогава насам мощта на партията му постепенно ерозира. Камарата на представителите е в ръцете на републиканците от 2010-та насам, а Сенатът от 2014 г. Демократите имат губернатори само в 16 щата.

Ситуацията е дори още по-тежка в щатските законодателни институции (двукамарни щатски законодателни събрания) – мястото, където млади политици с национални амбиции се доказват. Републиканците имат влияние в 32 щата, докато демократите имат мнозинства само в 12 (останалите са разделени).

Ако партията не сложи ръка върху места, като Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Флорида или Уисконсин до 2020-та, подновяването на контрола над Камарата на представителите ще стане почти непосилно за още едно десетилетие.

Политическите поддръжници на Обама – млади избиратели и малцинства, се оказаха достатъчно, за да му спечелят президентския пост два пъти, но това бе крехка коалиция, на която не можеше да се разчита на средносрочни, конгресни или местни избори, и в този ред на мисли, не можа да гарантира победата на Хилари миналата година.

Докато Обама може да се похвали със значителни постижения през осемте години на власт, ако партията му не може да си възвърне позициите след множеството електорални загуби, скоро няма да има негово наследство, за което да си струва да се пише.

Президентска оценка: 2

Факторът Тръмп: Попречвайки на голямо политическо прегрупиране в либералната крепост на Калифорния, нещата могат да станат далеч по-лоши за демократите на щатно ниво. Тръмп има реалната възможност да увеличи мнозинството на републиканците в Сената през 2018 г., предвид, че демократите трябва да защитят 10 места в щати, в които Тръмп спечели миналата година.

Винаги съществува вероятността републиканците да прекалят в усилията си да сбъднат плановете си. Икономически спад или провал във външната политика могат да сринат рейтинга на Тръмп и малко вероятни демократи да излязат победители.

Все още е под въпрос и устойчивостта на поддръжниците на Тръмп в лицето на недоволната бяла работническа класа, евангелисти и други традиционни републикански гласоподаватели. Макар републиканците да си мислят, че бъдещето е тяхно, когато изтече мандатът на Тръмп, не се знае какви оценки ще получи неговият завет.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................