Отбелязваме Международния ден на щастието

Преди броени минути настъпи и астрономическата пролет

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Днес отбелязваме Международния ден на щастието. По този повод граждани от целия свят се включват в специално движение, чиято основна цел е да създаде един по-щастлив и усмихнат свят.

В сайта на Движението за щастие има специален наръчник за това как да бъдем винаги усмихнати. В него са включени няколко ценни съвета за по-голямо удовлетворение от живота. Създателите на наръчника съветват да помагаме повече на околните, да контактуваме редовно с близките си, както и да правим по-често нещата, които ни доставят удоволствие. Сред препоръките са още да отделяме време за почивки и да се грижим добре за нуждите на тялото си.

Сайтът предлага и специален курс по щастие, чийто патрон е будисткият духовен водач Далай Лама. Международният ден на щастието се отбелязва всяка година на 20 март, съгласно резолюция на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Според документа то трябва да бъде цел на държавната политика на всяка страна.

Инициативата за Деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя "брутно национално щастие" през 1972 г, информира bTV.

Според Kонституцията на кралството увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. пък в Обединените арабски емирства има назначен държавен министър по щастието. През януари тази година в индийския щат Мадхия Прадеш беше създаден департамент по щастието.

Преди броени минути пък у нас настъпи астрономическата пролет, което е още една причина да погледнем с оптимизъм на нещата след тежката и студена зима.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................