Оценете
(0 гласа)

Съвети за евтини самолетни билети

Споделяне

Stefan Antonov

Стефан Антонов

 

 

 

Пътуването със самолет не само че не е лукс, но става все по-достъпно. Дори в момента, заради ниските цени на петрола, въздушната линия Варна – София се конкурира с автобусните и влаковите превози по същото направление. С настъплението на нискобюджетните авиокомпании пък пътуването в Европа никога не е било толкова лесно и бързо. Всеки от нас има в обкръжението си поне човек, който се е хвалил, че е пътувал на цената на две кутии цигари до Лондон например. Теоретично е възможно да обиколите света за 50 долара на ден (има и такава книга), но това е постижимо от хора, които се занимават само с това – авиационни блогъри, травел гидове и авантюристи. Именно тези авантюристи помагат на обикновените пасажери да се ориентират в огромния свят на авиационната индустрия и в крайна сметка да пътуват изгодно.

За да разберете как работят различните трикове за евтини билети, трябва да знаете защо варират цените на авиокомпаниите. Освен твърдите си разходи те вземат под внимание няколко променящи се фактора: цена на горивото, търсене и предлагане и наличието на други компании по същата дестинация.

Кога да купим билета
Мнозина смятат, че ако си купят билета 10 месеца по-рано, той ще е възможно най-изгоден. Други пък изчакват последния момент с убеждението, че компанията не е могла да разпродаде полета и ще пусне останалите билети на ниски цени, за да го запълни. И двете не са верни. Проучване на най-големия сайт, специализиран в сравняване и търсене онлайн на най-изгодните пътувания в света, Skyscanner, показва, че най-изгодният период за резервиране на самолетен билет е 7 седмици преди полета. Тогава се пестят средно 13% от първоначалната цена. Същото изследване сочи, че най-скъпо ще е пътуването, ако е резервирано 21 седмици преди полета. Това са средни стойности, като за всяка държава има особености, които са описани в проучването. Денят от седмицата и часът, в който правим резервацията, също имат значение. Проучването показва, че сряда и четвъртък е най-изгодно, а на другата крайност са петък и неделя. Купуването на билет онлайн в първите часове на работния ден е неизгодно, но в ранния следобед ще бъде по-евтино.

Не бъдете алчни
Някои хора просто си мислят, че винаги може още по-евтино. И нерядко в стремежа си да пътуват най-изгодно сами оскъпяват пътуването си. Ако установите, че за избраната от вас дестинация най-евтините билети се купуват 8 седмици преди полета, започнете да следите по-рано. В някои случаи местата се изчерпват бързо и цените не падат, а само се вдигат. В такъв случай резервирайте максимално бързо. Ако най-ниската цена е 200 лева, но средната е 300 лева, не чакайте цената да падне до 150, тъй като това най-вероятно няма да се случи. За да не се разочаровате, още преди да започнете целия процес, определете цената, която сте склонни да платите за пътуването. Ако я достигнете, купете билета, въпреки че съществува възможност тя да падне.
Проверявайте разходите
на земята
Нискотарифните компании са истинска благодат за всеки пътешественик. Но цената идва с известни неудобства. Като говорим за цена, най-важното, което трябва да проверявате, е къде се намира летището, където кацат. Обикновено лоу кост компаниите се приземяват на отдалечени точки, защото там летищните разходи са по-ниски. Понякога аеропортът се намира на 100 километра от града, който искате да посетите. В това няма нищо лошо, но проверете колко струва транспортната връзка летище – град. В някои случаи транспортът е добре организиран и сравнително евтин, но понякога може да „изяде“ спестеното от евтиния самолетен билет.

Бъдете гъвкави
Директният полет винаги е най-бързият вариант, но невинаги най-изгоден. Истински големите намаления идват от съчетаване на полети и прекачвания. Наскоро британската преса писа за английски младеж, пътувал от Лондон до Нюкясъл през испански курорт, което му излязло 70 паунда по-евтино от директния вътрешен полет. Възможно е също така да се възползвате от междинните кацания на различните полети. Например, ако пътувате за Виена, можете да се качите на самолет, пътуващ по линията София – Виена – Мадрид, ако е по-изгоден като цена към момента на резервацията. Тогава просто ще слезете в австрийската столица. Този подход обаче е подходящ за бизнесмени или хора с ръчен багаж, защото чекираният отива на последната спирка. Също така не е задължително да ползвате една авиокомпания за двете посоки на пътуването си. Можете да отидете с една, а да се върнете с друга, ако цената е по-изгодна.

Ползвайте специализирани платформи
Всичко изброено е чудесно, но кой има времето и познанията да се рови в сайтовете на хилядите авиокомпании. За щастие развитието на технологиите доведе до създаването на онлайн платформи за следене и сравняване на оферти, а все повече разработчици правят приложения за удобство на пътуващите. Те позволяват да филтрирате търсенето по различни начини. В Google Flights можете да въведете бюджета си, като картата на района автоматично ще ви покаже кои близки дестинации можете да посетите с определените от вас средства. Можете да сравнявате цените, като търсите по авиокомпания, брой прекачвания, продължителност на пътуването и др. Приложението обаче не е посредник по пътуването и ви препраща директно на сайта на авиокомпанията. Една от най-известните опции е търсачката fly.com, която сравнява цени и авиокомпании. Ако се интересувате от точно определен маршрут, можете да се регистрирате на Airfarewatchdog и платформата ще ви извести при наличието на изгодна оферта. Нopper е онлайн съветник, който използва обширни архивни данни, на база на които ви съветва дали е добро време да купите билета си, или е по-добре да изчакате. Hipmunk е с подобни параметри, но с допълнителна функционалност – ще ви покаже хотели и Airbnb жилища според филтрите, които сте избрали. Срещу малка такса имате опция да запазите самолетните билети на фиксирана цена, без реално да ги резервирате.

Компютърни трикове
Възможно е един и същ билет да е с различна цена, ако се купува от различно място. Например, ако, докато сте в чужбина, резервирате вътрешен полет в България, цените може да са по-ниски, отколкото ако запазвате от страната. Или обратното. Разликата можете да установите, ако имате приятел в друга държава и го помолите да направи проверка. Ако излиза по-изгодно, променете валутата и местоположението си на сайта, от който купувате билета. По принцип винаги е добре и да изтривате историята на сърфирането си в интернет, защото се смята, че колкото повече търсите даден маршрут, толкова по-желан е той за вас и толкова повече пари сте склонни да дадете, за да си осигурите услугата.
С какъвто и бюджет да разполагате, знайте, че там някъде има полет за вас. Просто трябва да го намерите

Прочетена 364 пъти
Споделяне
Как да познаем лоялните служители Как да познаем лоялните служители Акции и евро нагоре до края на 2017 г. Акции и евро нагоре до края на 2017 г.

Оставете коментар

.....................................