Енергия в излишък

Всички големи преимущества на Мая Манолова в битката за кмет на София са същевременно и нейни основни недостатъци

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 30 August 2019 11:32 >
Енергия в излишък
Предизвикателство: Битките на Манолова като омбудсман (не може да загуби) са много по-лесни от предстоящите й в кметската надпревара (може да губи или печели от всяка)
 Мая Манолова има защо толкова да бави обявяването на кандидатурата си за кмет на София. Играта ѝ е вабанк и в нито един аспект тя няма подчертано преимущество, което да ѝ гарантира победа. Очертава се ходене по въже над пропаст до самия край на изборния ден.

Очевидно е, че Мая Манолова е свръх енергичен човек, което само по себе си е мотивация да излезе от отеснялата ѝ кожа на национален омбудсман и да се втурне в изборна битка. Тази хипер активност обаче има опасност да проправи пътя на политическата истерия – път без изход, както красноречиво показа лидерът на БСП Корнелия Нинова на последните парламентарни избори. Сега пък това особено би контрастирало като нездраво женско поведение на фона на кротко миловидната Йорданка Фандъкова.

Енергичността на Манолова може да е позитив, ако бъде овладяна в имиджа на решителен и деен човек – без да губи женския си образ (мъжкарана), нито пък да го натрапва (фръцла). Социологическите допитвания представят информация за нагласите и по пол, която често се подминава. И половите нагласи все още са по-неблагодарни към жените в политиката. Жените харесват много повече такъв като Бойко Борисов, отколкото мъжете – такава като Мая Манолова.

Образът на енергичната решителност ще бъде изправен пред сериозно изпитание и в режима на диалогичност, какъвто малко или много ще има по време на кампанията. Манолова натрупа медийната си популярност на омбудсман на моноуредба – тя говори по избрана от нея тема, по която предварително се е подготвила, а медиите просто ретранслират. Споровете ѝ са винаги задочни, тя винаги застава на най-популярната позиция, без да може да ѝ бъде търсена каквато и да е отговорност. Сега Манолова ще се сблъсква лице в лице с политически опоненти с различни характери, опит и способности, и ако тя не е над средното им ниво, енергичността ѝ може да се оголи до нервност, а решителността ѝ – до твърдоглавие, страдащо от дефицити на компетентност.

Безспорно най-висока компетентност има този, който вече е кмет. Тя обаче е саморазобличаваща се – столичният кмет по правило никога не е достатъчно компетентен и винаги е можело да се направи много повече и много по-добре. За конкурентите му пък е достатъчно просто да не са въпиющо некомпетентни по общински теми, да имат ясни алтернативи, които да не изглеждат фантасмагории или празни приказки. Силата на конкурентите е в собствения им политически багаж – биография, харизма, електорална подкрепа в аванс, както и в умората от настоящото управление.
Тук Манолова е с едни гърди пред всички – с най-висок рейтинг и с очаквани гласове от втората политическа сила в София – БСП. Но дори и тук авансът ѝ виси на кантар.

Рейтингът на Манолова като национален омбудсман не се пренася директно върху Манолова като столичен кандидат-кмет. Помага ѝ дотолкова, доколкото е напълно известна, а не като някои издигнати кандидати, които са все още неразпознаваеми. Освен това тъкмо в София тя е по-малко харесвана, отколкото в страната. Но най-важното – независимо че произхожда от БСП и е назначена за омбудсман с благословията на Бойко Борисов, Манолова можеше да упражнява дейността си на омбудсман национално, без партиен дъх във врата – в интерес на хората, в собствен или във взаимен интерес. Сега вече постът ѝ е политически – откъде произхожда и кой я е назначил има значение както за припознаването, така и за отхвърлянето ѝ.

Прегръдката на Манолова с БСП по модела "Румен Радев" нито може да е много силна, нито много искрена. За нея е добре да стои по-далече от Столетницата, да го играе наистина независима, подкрепяна от широк спектър политически формации. Затова търси гръб и от партии в център-дясно като Движение "България на гражданите". Ако обаче се представи като прекалено независима, част от червения електорат може да я отхвърли. Прекаленото приближаване към соцпартията не е полезно и за "Позитано" 20, защото ще се възприеме като опит за реванш над Нинова.

Социолозите отдавна са единодушни, че кметската битка в София ще се реши на балотаж между Фандъкова и Манолова. Според оповестени социологически изследвания Манолова ще има преднина на първия тур, а на балотажа избирателите на "Демократична България" ще я подкрепят. "Икономист" е виждал и други неоповестени изследвания, според които е точно обратното – води Фандъкова, като малка част от десните ще застанат зад нея на втория тур, а мнозинството няма да гласува. По-достоверни данни за електоралните нагласи обаче ще имаме едва след месец – двете основни претендентки дори още не са обявили, че ще се кандидатират, а немалка част от софиянци не са се върнали от почивка.

Най-сетне последният подводен камък за Манолова е, че със самото си явяване като основен претендент за кметския стол тя ще мобилизира докрай ГЕРБ. Залогът е висок – загубата на София може да повлече предсрочни избори и загуба на властта. Но тъкмо срещу равносилен враг можеш да си максимално силен.

Манолова също има много какво да губи при провал – това ще прекърши политическите ѝ амбиции за скок нагоре към премиерския или президентския стол. Ако пък спечели, поема по пътя на Борисов. Най-малкото има енергия в излишък за това.

Текстът е публикуван в брой 34/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit
Exit >
Книги

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ