Вдигат заплатите на членовете на ВСС, за да не ”ходят по джапанки и бански”

iconomist
iconomist / 25 March 2016 14:36 >
Вдигат заплатите на членовете на ВСС, за да не ”ходят по джапанки и бански”

Вече няма само трима големи в съдебната власт. За минути системата получи от правната комисия в парламента нови 22-ма. Това са изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които депутатите неочаквано възнаградиха с финансовия статут на председател на върховен съд и главен прокурор, съобщи "Правен свят".

Оказа се, че според почти всички народни представители в комисията, заплатата на върховен съдия, която в момента получават членовете на съвета, не е достатъчна за кадровиците и затова вече възнаграждението им ще е равно на това на тримата големи. Т.е. за разлика от магистратите, чиито кариери управляват, те вече няма да зависят от общите правила за определяне на заплатите в системата, а ще се родеят с председателя на Конституционния съд, президента и председателя на парламента, от чиито възнаграждения ще се влияе тяхното.

Този бонус членовете на съвета получиха при обсъждането на промените в Закона за съдебната власт на второ четене. На заседанието на правната комисия стана ясно, че немалко от народните представители са се загрижили за финансовата обезпеченост на кадровиците след като Министерството на правосъдието предложи те вече да не получават възнаграждение за участие в комисии. Така независимо едни от други Емил Димитров – Ревизоро от ПФ и група депутати от БСП, начело с Чавдар Николов, са внесли предложения заплатите на изборните членове на ВСС да се изравнят с тези на тримата големи. Така на практика, те ще получават и колкото конституционните съдии, които също вземат 90% от заплатата на председателя си.

Емил Димитров толкова се беше увлякъл, че беше дал на членовете на съвета и привилегии, с които разполагат, защото, макар да не правораздават, са приравнени на магистратите, отбелязва изданието. И като тях им се полагат пари за дрехи, начисляват им се до 40% от заплатата за клас, осигуряват се от бюджета и имат до 60 дни отпуск.

Именно с парите за дрехи, Димитров започна защитата си в полза на новия финансов статус на съдебните кадровици. "Смятате, че трябва да ходят по джапанки и по бански ли?", попита той колегата си от Реформаторския блок Петър Славов, дръзнал да повдигне темата. С вдигане на ръка представляващият ВСС Димитър Узунов разясни: "Пари за дрехи и сега вземаме". Но това не спря Ревизоро, който получи подкрепа от Михаил Кожарев, който пък се възмути, че във ВСС вземали по-малко пари от членовете на "разни държавни комисии" като Сметната палата и Комисията за защита на конкуренцията. Емил Димитров стигна до там, че видя дискриминация в това, че тримата големи получават повече от изборните членове на ВСС, защото всичките били в съвета и вършели една и съща работа.

Тогава думата взе върховният съдия и бивш член на ВСС Капка Костова, която се опита да обясни на депутатите какво ще възпроизведе решението им да приравнят съдебните кадровици на тримата големи. "Подобно решение за принципа на определяне на възнагражденията не изглежда добре и на магистратската общност и на цялото общество", каза тя. И започна да разяснява на народните представители, че тримата големи не са просто членове на ВСС, а са на върха на определени структури. "Става въпрос за различен статут", каза тя. И настоя, че този на върховни съдии е много по-адекватен за съдебните кадровици.

По неизвестни причини това отново накара Димитров да се върне към банските, с които членовете на съвета иначе трябвало да ходят на важни срещи. Думата взе председателят на комисията Данаил Кирилов. И се включи със следната реплика: "Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни?" Така показа, че само месеци след като вкупом поискаха оставката на този ВСС, управляващите рязко са сменили оценката си за дейността на кадровиците. Това стана явно и при гласуването, при което всички депутати, без тези на реформаторите, сформираха коалиция и с 14 гласа "за", нито един против и трима въздържали се въздигнаха членовете на ВСС до конституционните съдии и до тримата големи.

Очаквано от ДПС бяха внесли предложение за връщане на тайното гласуване в съвета, след като то беше "изтрито" от Конституцията. От партията бяха избрали доста странна формулировка на текста: "Гласуването е явно освен в случаите, в които се приемат кадрови решения или се налагат дисциплинарни наказания, като гласуването в тези случаи е явно или тайно по преценка на пленума или съответната колегия за всеки конкретен случай". От него излиза, че уволнението на един съдия може да бъде гласувано тайно, а на друг явно, просто по преценка на ВСС.

Състоя се вече изтърканият дебат по темата за това кой вот е по-демократичен – тайният или явният. Правосъдният министър Екатерина Захариева за пореден път посочи, че ако кадровиците се страхуват да гласуват явно, значи просто нямат професионалните и морални качества за тази работа. Шефът на съвета за съдебна реформа и бивш конституционен съдия Благовест Пунев обясни на депутатите, че няма логика да правят сравнения с гласуването на избори, тъй като ВСС не е електорален орган и има гарантиран мандат и правомощия.

Така идеята за връщане на тайното гласуване не мина. Но Явор Хайтов от БДЦ направи последен опит да я прокара по друг начин – като предложи от други две разпоредби за пленума и колегиите на ВСС да отпадне изричният текст, че "гласуването винаги е явно". И това не мина.

Дискусия предизвикаха правилата за сформирането на новите атестационни комисии. Предложението на МП е в тях освен членове на съответната колегия да влизат и действащи магистрати от върховно ниво или с такъв ранг.

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова посочи, че ако за съда е работеща формула за една или две години действащи върховни съдии да се откъсват от работата си, то за държавното обвинение това не е подходящо. Тя посочи, че членовете на атестационните комисии може да продължават да работят, но с намалена натовареност.

"Ние никъде не сме казали, че те се откъсват от магистратската си работа, а само сме определили мандат, за да е ясно. Знаем аргументите на прокуратурата и те ще бъдат взети предвид при разписването на детайлите във втория пакет от изменения в ЗСВ", обясни Екатерина Захариева.

Против "изпращането" на поне шестима съдии от Върховния административен съд, за да атестират в продължение на една година, се изказа и шефът на съда Георги Колев. Той посочи, че за разлика от общите съдилища, административните, заради липса на структура на апелативно и районно ниво, много по-трудно запълват подобни липси. Депутатите приеха текста, така както беше предложен от МП.

На финала народните представители си стиснаха ръцете да дадат на членовете на ВСС достъп до класифицирана информация. Това беше предложено от Петър Славов от РБ, но беше прието само по принцип, защото според мнозинството той не е написал добре разпоредбата.

Проектът за изменения на ЗСВ беше приет на второ четене от комисията, почти без редакции, така както беше внесен от правителството.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ