Токсичен шеф ли сте?

Осем признака, които разкриват мениджърите, които тровят атмосферата на работното място

iconomist
iconomist / 07 April 2018 13:28 >
Токсичен шеф ли сте?
ПРИМЕР: Ако показвате, че не можете да управлявате ефективността си, това се пренася и върху служителите
Google наскоро проведе едно от най-задълбочените изследвания на поведението на ръководния състав, което някога е било правено от голяма корпорация. Основана през 2009 г., лабораторията People‘s Innovation Lab на Google в продължение на една година е извършвала оценки на данни, проучвания на служители, номинации за награди за висши мениджъри и други източници, за да оцени разликите между най-добре и най-лошо представящите се мениджъри. От мащабния труд, обхващащ стотици страници интервюта, бележки и графики, изследователите определиха 8 признака, които показват, че даден бос трови атмосферата на работа.


Осем качества бяха идентифицирани у най-ефективните мениджъри. По ирония на съдбата точно обратните са и характеристиките, които определят токсичните шефове, като повечето от тях дори нямат представа, че имат проблем. Ако сте мениджър, отделете малко време, за да видите дали ще припознаете някои от тях в собственото си поведение.


  1.  Чувствате се зле, когато трябва да обучите служител на определени умения. Изследването показа, че топмениджърите са високо ценени от служителите заради техните способности да наставляват.

  1.  Искате да проверявате повторно работата на всеки служител. Това е форма на микроуправление и се счита за много токсична черта.

  1. Нямате никакво желание да знаете нещо повече за вашите служители, ако те вършат работата си правилно. Емоционалната интелигентност се счита за едно от най-добрите качества на успелите мениджъри. Съпричастността е жизненоважна за спечелване на доверие и уважение.

  1. Постоянно имате усещането, че изоставате и вниманието ви е ангажирано в твърде много посоки. Излизането извън контрол и невъзможността да останете ефективен си е признак на лошо самоуправление. Ако не можете да управлявате собствената си производителност, не можете да очаквате, че другите ще го направят.

  1. Предпочитате да си стоите във вашия офис и не разговаряте с екипа си. Антисоциалните тенденции са знак, че някой се чувства слаб комуникатор.

  1. Смятате, че кариерното развитие на вашите служители трябва да бъде тяхна грижа, а не ваша. Инвестицията в успеха на персонала изгражда лоялност и задържа служителите във фирмата.

  1. Не можете да планирате растежа на отдела, защото не си представяте, че ще го постигнете с настоящия си екип. Добрите мениджъри винаги имат добре формулирана визия за растеж и намират начин да мотивират служителите, да работят по нея.

  1. Мразите, когато някои служители имат умения, които ви карат да се чувствате зависим от тях, защото вие не ги притежавате. Най-добрите мениджъри знаят собствените си силни страни и не се чувстват застрашени от подчинените си.


Не всеки става за шеф


Изследване на Gallup показва, че 82% от американските фирми правят грешки, когато назначават мениджъри. Не от всеки става успешен шеф. Това не прави тези хора лоши. Просто означава, че трябва да намерят кариера, която да ги прави щастливи с техните индивидуални качества. Намирането на подходящата форма за вашата уникална комбинация от силни страни е по-важно от това да се похвалите, че сте „мениджър“. Защо? Може да си мислите, че мениджърската позиция стои добре в автобиографията ви, но трябва да знаете, че репутацията на „токсичен бос“ може да бъде убиец на кариери. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ