Превозвачите в туризма излизат на протест

Шествия ще има в пет града

iconomist
iconomist / 19 May 2020 10:51 >
Превозвачите в туризма излизат на протест
Източник: Тони Тончев
Собственици на фирми за случаен превоз ще протестират с шествие на автобуси от 12.00 ч. днес в София. Причината за недоволството им е, че браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

„Конкретното събитие, което ни накара да излезем на протест днес, е едно наше поредно писмо от 8 май, на което отговорът от властта беше входящ номер. Всички писма, които сдружение „Случаен превоз“ изпрати до различни министерства и институции от началото на април, останаха без отговор. Ние искаме работещи мерки в нашия бранш, но за да се случи това, трябва да има диалог“, коментира в ефира на „Здравей, България“ областният координатор на „Случаен превоз“ в Бургас Добромир Симов.

По думите му мярката 60/40 е неприложима за този бранш. Дори да бъдат одобрени по програма „Иновации и конкурентоспособност“, тя ще действа от юли. Другата мярка, от която превозвачите могат да се възползват, също ще влезе в сила от юли. Единственият начин, по който секторът може да оцелее, според Симов, са безлихвени или нисколихвени кредити.

Около 15 000 души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз, каза Радка Мандилова, и добави, че те не могат да се възползват от мярката 60 на 40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентноспособност също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ е недостатъчен за нуждаещите се превозвачи.

В София протестът ще започне на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център в 12.00 ч. Очаква се шествие от над 100 автобуси да премине през центъра на града покрай Парламента и Министерски съвет.

В Бургас в 12 часа от района на летището ще тръгне протестното автошествие. Представители на сдружението, организатор на протеста, заявиха, че до момента нямат никакъв отговор на изпратените от тях писма до министъра на транспорта Росен Желязков.

Предвиждат се протести още и в Пловдив, Варна и Русе.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ