Бивши българи, днешни македонци

Нека македонците приемат българската история за своя протоистория, така както българите имат за своя историята на прабългарите

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 16 May 2020 10:26 >
 Бивши българи, днешни македонци
Източник: БТА
Президентът Радев получи на 8 май новоиздадената брошура на БАН „За официалния език на Република Северна Македония“ от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски (в средата) и зам.-председателя чл.-кор. Васил Николов (вляво).
Може ли България да пречупи македонците като гърците, на които им трябваха близо три десетилетия, за да принудят страната да си смени името и да стане Северна Македония? Вероятно може. София разполага със същия коз като Атина – членството си в ЕС, и може да препъва западната си съседка по пътя ѝ към евроинтеграцията, който и без това се очертава да е дългогодишен. За целта България разполага от 3 години и с Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който провъзгласява обща история между двата народа. А през октомври миналата година правителството прие Рамкова позиция за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС, която изрично посочва, че подкрепата за еврочленството на Скопие ще зависи от стриктното спазване на духа и буквата на Договора и че България няма да допусне антибългарска идеология и пренаписване на историята. Освен това у нас има политически и обществен консенсус за неотстъпчива позиция към Северна Македония по отношение на историята. 

Скопие сякаш нарочно опъва нервите на София. Смесената историческа комисия спря да работи, защото скопските учени чакат изборите, за да видят СДСМ ли ще остане на власт, или ще го замени българофобската ВМРО-ДПМНЕ. Тече отстъпление и по вече постигнати съвместни интерпретации за общата история. България на свой ред засили офанзивата си по отношение на македонския език, който изначално не признава и настоява ЕС да използва формулировката „официалния език на Република Северна Македония“. Президентът Стево Пендаровски отговори от името на северномакедонския национален консенсус: „Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и че езикът, който говоря, не е македонски, тогава не се нуждаем от ЕС“. А БАН излезе с брошура, че македонският не е отделен език, а югозападна норма на българския. 

Обстановката се нажежава, защото предстои да се изработи рамката на преговорите за членство на Северна Македония с ЕС, които се очаква да започнат наесен. България може да постави предварителни условия по рамката, от които изобщо зависи дали и кога преговорите ще започнат. И ако не е удовлетворена, да наложи вето. Отделно София може да препъва и след това Скопие при преговорите по всяка отделна глава. 

Слаб е аргументът срещу втвърдяването на българската позиция, че трябва да подхождаме с диалог и да търсим разбирателство и че така само ще докараме на власт ВМРО-ДПМНЕ. Ако имаше истински диалог, нямаше толкова години да се влачат тези спорове. А и каква е гаранцията, че отстъпчивата позиция на СДСМ не е конюнктурна и след влизането на страната в ЕС тя няма да стане като тази на ВМРО-ДПМНЕ?

Но една дългосрочна твърда позиция на България към Северна Македония би имала смисъл, ако залогът е ясен и си струва. Българското общество още не е съвсем наясно какво иска от македонците. То още не може да приеме като 2 и 2 – 4, че те са македонци, независимо как ги наричат другите. Че говорят на своя език, независимо как го наричат другите. И че имат своя история, доколкото все пак за такава я признават и другите. 

Македонският език може и да е бил част от българския, но вече е самостоятелен. От БАН напомнят, че и австрийци, и швейцарци говорят немски и че няма австрийски и швейцарски езици, а немски австрийски и немски швейцарски. Но пропускат, че на Балканите няма и черногорски сръбски и хърватски сръбски, за да имаме поне сравнително основание да искаме от македонците да наричат езика си македонски български. А и колко българи днес разбират добре македонски, въпреки че отдавна в медиите македонска реч тече без превод. 

Да, предходните поколения македонци са се смятали за българи, включително първите идеолози на македонизма, но по различни причини – включително поради краха на националния идеал за приобщаване на македонските земи към България, са започнали да се превръщат в нова нация, още преди Коминтернът и Титовите партизани да я официализират. 

Затова най-добре е да възприемем формулировката на интелектуалеца и пръв външен министър на независима Македония проф. Денко Малески – македонците са бивши българи. Тя бе взета на нож в родината му, но може да бъде по-лесно възприета у нас. Македонците отдавна са други – да, бившите са много близки, но други. При това разбиране проблем за македонския език няма да има и той също става част от историята. А историята остава българска до оформянето на македонско национално съзнание през ХХ век и днешна България с основание може да я брани. Но и да насърчи македонците да я приемат и за своя протоистория, така както българите имат за своя историята на прабългарите. 

Крайно време е, каквото имаме да делим с македонците, да го разделяме  по-бързо, а не пак да следваме повелята „Македония цялата е наша“, която ни навлече национални катастрофи. Докато се вторачвахме в целокупния  македонски камък, загубихме излаза на Егейско море. Сега, докато браним „цялата история е наша“, може да спънем не само македонците за ЕС, но и сами да затънем в миналото, от което Западните Балкани така и не могат да изплуват.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ