Правителство за спасение на Биби

Коалиционното правителство на Израел имунизира Нетаняху срещу наказателно преследване

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 May 2020 15:15 >
Правителство за спасение на Биби
СРЕЩУ Хиляди протестираха и преди, и след формирането на коалиционното правителство, защото не смятат, че Нетаняху не е достоен да управлява
Mногохилядните протести срещу новото правителство на Израел на 19 и 26 април бързо обиколиха световния новинарски обмен, защото бяха едно от малкото различни от пандемията събития. Повечето новинарски издания акцентираха на факта, че протестиращите спазваха физическа дистанция и носеха маски, каквито са здравните инструкции, но проблемът в израелското общество е много по-голям. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и политическият му съперник Бени Ганц, лидер на партия „Синьо и бяло“, подписаха на 20 април споразумение за извънредно коалиционно правителство, за да сложат край на политическата криза в Израел, но това не се постигна. „За разлика от Холокоста този път установихме опасността навреме“, заяви Нетаняху часове преди сделката, като изтъкна заслугата си в борбата с пандемията от коноравирус. Мнозина се възмутиха на това сравнение и видяха в коронавируса ваксина срещу личната му политическа гибел и затворническата килия.

Коалиционното споразумение създава най-раздутия кабинет в историята с 36 министерски поста и определя, че Нетаняху ще бъде премиер през първите 18 месеца от тригодишния мандат, докато Ганц ще бъде на новосъздадената позиция на заместник-премиер. През следващите 18 месеца ролите на двамата ще се сменят. Споразумението за споделяне на властта беше подписано след седмици интензивни преговори. Но въпросът, който задържаше подписването на документа, не беше свързан с израелско-палестинския конфликт, дори във вторник Нетаняху обяви, че това лято Израел може да анексира големи части от окупирания Западен бряг и ще получи подкрепата на САЩ. А позицията на Ганц по този въпрос не е много по-различна. Проблем при преговорите не бяха и мерките за борба срещу коронавируса, тъй като здравният министър Яков Лицман остава и в новото правителство, въпреки че бе критикуван за бездействие в началото на епидемията. 

Всъщност от самото начало Ганц бе готов на коалиция с „Ликуд“ при едно условие – без Нетаняху. Но Биби, както наричат израелския премиер, отказа да се оттегли, което постави лидера на „Синьо и бяло“ в особено тежка позиция – да държи на своето и страната да премине през четвърти избори, или да направи компромис. Очевидно е избрал второто заради надвисналата сянка на дълбока икономическа и социална криза във връзка с пандемията. С което си навлече гнева на собствените си избиратели.  

Коалиционното споразумение даде значителен тласък на усилията на Нетаняху да избегне затвора, тъй като срещу него има дело по три обвинения в корупция, което е насрочено за 24 май. Сега сделката дава право на Нетаняху да влияе на съдебните назначения, тъй като може да наложи вето на назначенията на следващия главен прокурор и министър на правосъдието. 

Междувременно израелският върховен съд (БАГАЦ) трябва да отговори на сложния въпрос дали Нетаняху има право да ръководи страната като министър-председател. Той бе сезиран преди изборите от 2 март от неправителствени организации, които смятат, че премиерът не може да ръководи страната, докато е обвиняем по корупционни текстове, тъй като този принцип е бил прилаган срещу министри. 

Но какъвто и да е отговорът на БАГАЦ, Нетаняху изглежда имунизиран, защото в споразумението е записано, че само лидерите на „Ликуд“ и „Синьо и бяло“ могат да ръководят, което означава – или Биби, или нови избори. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ