Демократично и авторитарно в пандемията

Справянето с кризи като сегашната няма пряка връзка с типа управление, но успехът е по-сигурен при устойчиви общества с работещи държави

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 April 2020 10:14 >
Демократично и авторитарно в пандемията
В края на януари и началото на февруари в многомилионния китайски гр. Ухан бе построена болница за 1000 души, заболели от новия коронавирус.
От Явор Райчев

Докато Китай обяви, че се е изчистил от коронавируса, лекарите в Италия, Франция, Великобритания, САЩ и другаде продължават да бъдат изправени пред една почти непоносима морална дилема: кой да живее и кой да умре, макар и заразата да се укротява. Защото броят на заразените в критично състояние там отдавна е надхвърлил предела, който здравната система може да поеме. Китай, с население почти 1,4 милиарда души, регистрира едва 83 804 болни и 4636 жертви, за разлика от Италия, която регистрира близо 200 000 заразени и 24 000 жертви, при население едва 60 милиона. Защо това е така? Отговорът, който Китай агресивно иска да наложи на света, е, че той се е справил по-добре, защото системата му е по-добра от западната. 

Дали наистина обаче авторитарните режими са по-ефективни в справянето с кризисни ситуации? Внимателен анализ на някои факти сочи, че способностите на една държава да реагира на кризи е определена от множество фактори. 

Тотален контрол над нета 

Китай контролира много внимателно съдържанието на постовете в социалните мрежи, достъпни на негова територия. Обикновените китайци нямат достъп до Фейсбук, Туитър и други, но и хора от други националности имат пречки да се свързват с китайци по нета. Освен това споделеното съдържание в китайски мрежи редовно се филтрира. Така китайските служби получават уникалната възможност да контролират новините и наративите както в западните, така и в китайските социални мрежи. На практика ние знаем само онова, което китайската комунистическа партия иска да знаем, а тя няма как да поиска да знаем за евентуалните й провали. 

Има и съществена разлика по начина, по който се отразяват събитията. Изследване на Станфордския център по киберполитики показва, че китайските правителствени или контролирани от правителството медии се фокусират повече върху положителните истории за възстановяване на пациенти, за удивлението и възторга на света пред способността на Китай да построи болница само за шест дни и дори за това как човечеството се прекланя пред Ухан, задето му е спечелил време, и колко му е благодарно за всичко по тази причина. Това е гарнирано с активна „дипломация на маските“ и друг вид „коронавирусна дипломация“ – един добре премислен микс от мека сила, активна пропаганда и символична хуманитарна помощ.  Тази информационна кампания, колкото и да е агресивна и целенасочена към Запада, е важен елемент, но разбира се, изкривяването или укриването на информация не е единственото обяснение. 

Страните, често давани за пример при справяне с коронавируса, са Китай, Хонконг, Тайван, Сингапур. Това не е случайно. Епидемията, която се разрази в тях през 2002 – 2003 г. от „бащата“ на сегашния вирус и предизвика тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), им създаде опит, който сега се оказа полезен. С научени от тогава уроци тези страни бяха много по-подготвени и имайки отъпкан път, който да следват, успяха много по-бързо да приложат мерки, свързани с изолация, тествания и следене. Канада, която също беше от засегнатите от ТОРС, в момента показва доста добри резултати. 

Илюзията, че това няма да се случи, изигра лоша шега на някои страни, където епидемиите са забравени от години. Докато масови тестове на някои места в САЩ бяха почти невъзможни, а резултатите се бавеха повече от седмица, авторитарен и не особено богат Виетнам успешно въведе смарт мерки за ограничаване на вируса като богатата и демократична Южна Корея. Капацитетът за борба с епидемиите се гради с времето и невинаги е свързан с пари. Понякога е въпрос на образование, подготвеност и бюрократична гъвкавост. 

Продължава на следващата страница
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ