Цената на петрола стана отрицателна

Безпрецедентният феномен вещае задълбочаване на кризата

iconomist
iconomist / 21 April 2020 00:15 >
Цената на петрола стана отрицателна
Производителите нямат къде да складират петролната си продукция и плащат за това на дилъри и рафинерии.
За първи път в стопанската история цената на суровия петрол падна под нулата, което означава, че производителите плащат на държави и рафинерии с капацитет за съхранение да складират продукцията им. Само преди няколко часа West Texas Intermediate - американският еталонен сорт петрол се срина до -37 долара за барел при цена от 18 долара при затварянето на пазарите в петък.

Пазарният феномен няма аналог и показва заформящата се „перфектна буря“ в световната икономика – комбинация от растяща безработица, падащо потребление и производство, което не може да се реализира.

Развитието причинява сериозен проблем за огромна част от водещите световни икономики. САЩ станаха един от водещите износители след развитието на фракинг технологията, а президедтът Доналд Тръмп започна да прилага концепцията за „енергийна доминация“, върху плодовете на фракинга. Губи и Русия, която разчита именно на продажбите на природни ресурси за да компенсира ниската ефективност на икономиката си. Саудитска Арабия, предприе редица реформи, с които да се подготви за свят без минерални горива след няколко десетилетия, но този шок се случва далеч преди плановете на престолонаследника Мохамед Бин Салман да се развият в пълнота. Краткосрочни печалби извлича Китай, за който се предполага, че в момента трупа запаси докато цените са рекордно ниски.
 
Сривът има и друго измерение – дилърите, които разполагат с достатъчно складов капацитет в момента извиват ръцете на производителите. Според Стивън Шорк, редактор на анализаторския бюлетин „Шорк Рипорт“ коментира за FT, че очаква в следващите две седмици целият свободен капацитет за съхранение на горива в САЩ да се запълни.

„Оттук нататък ще става още по-гадно. Растящата безработица вече проваля и летния сезон, когато потреблението трябва да е най-голямо, но всъщност все по-малко и по-малко американци ще шофират“, прогнозира той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ