Дизайн с мисъл за бизнеса

Лора Варийска, арх. Илиан Хаджиин и арх. Мария Балева създават функционални офис– и търговски пространства 

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 20 April 2020 18:50 >
Дизайн с мисъл за бизнеса
Източник: Funkt
Предприемачите Лора Варийска (в средата), съпругът й арх. Илиан Хаджиин и арх. Мария Балева (най-вляво) заедно с техния екип залагат на функционалния дизайн
Функционален и практичен дизайн, който подчертава търговската специфика или осигурява удобството за работа в отворените офис пространства. Това е запазената марка на архитектурно студио Funkt, както си личи и от името. От над 10 години зад нея стоят предприемачите Лора Варийска, съпругът й арх. Илиан Хаджиин и арх. Мария Балева. 

Лора Варийска завършва френска гимназия в София, след което учи маркетинг и комуникации в Братислава. По време на следването плановете й са да остане да живее в словашката столица, но при едно от пътуванията си до България среща своя бъдещ съпруг и се връща обратно в родината след 6 години зад граница. Освен да създадат семейство, двамата с арх. Илиан Хаджиин решават да започнат и собствен бизнес. В екипа се включва и Мария Балева, състудентка на Илиан, с когото вече имат съвместен опит, работейки заедно по проекти на утвърдени архитекти. 

Общото бизнес начинание започва през 2007 г., а името на студиото, Funkt, въобще не е случайно. Наричат го така, защото искат да поставят акцент върху функционалния дизайн, който ще предлагат на своите клиенти. „Функционалността бе и е първият и основен принцип във всичко, което правим от първия ден до днес. Интериорният ни дизайн не търси и не проектира някаква безпредметна красота, необоснована откъм функция и полза за нашите клиенти“, обяснява Лора. 

Стартът на общия бизнес е с лични средства на тримата, като и досега те никога „не са си помисляли за банково кредитиране“. „В началото бяхме трима души в нашия хол“, разказва с усмивка Лора. А началото е малко преди световната финансова криза от 2008 г. Но за късмет студиото тръгва с високобюджетен проект – проектиране и изграждане на луксозна къща в Драгалевци, от зелена поляна. Резултатът бързо прави студиото популярно в столицата. 

Посока интериорен дизайн

Глобалната криза, която започна да се усеща в България от средата на 2009 г., насочва бизнеса на младите предприемачи към интериорния дизайн, защото строителните дейности са замразени. „Ресторантьорите тогава решиха, че искат да правят модерни заведения“, спомня си Лора. И изискват дизайнът на всяко от тях да отговаря на бранда и замисъла му. Например интериорът на гурме ресторанта „Космос“ (на долната снимка, бел. ред.) отчасти наподобява космически кораб, а осветителните тела приличат на съзвездия от открития Космос. В същото време всички държат пространството да е практично и функционално, удобно за клиентите и за персонала. „Започнаха да ни търсят, за да дадем лицето на заведенията“, казва още Лора. Чрез архитектурното студио своето „лице“ получават десетки заведения в София и в страната, сред които Boom Burgers, „Спутник“, „Ракета“, Supa Star, „Фабрика Дъга“ и др.


Три години по-късно, с началото на излизането на България от рецесията, бизнесът на Funkt отново се променя. Все по-често в архитектурното студио започват да идват технологични компании, които търсят практичен интериор на офис пространството си.
1 2
Свързани публикации:
Тайните на успеха
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ