Европа ще излиза от карантината чрез общ базиран на наука подход

Всяка страна ще облекчава мерките, когато са изпълнени три задължителни условия

iconomist
iconomist / 15 April 2020 14:00 >
Европа ще излиза от карантината чрез общ базиран на наука подход
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че това не е сигнал, че карантинните мерки могат да бъдат вдигнати още в този момент.
ЕС ще има общ координиран и базиран на наука подход за излизането от ограничителните мерки, наложени заради епидемията от Ковид-19. Предвижда се общите ограничения да бъдат заменени от целенасочени мерки, когато това стане възможно. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която представи своеобразната пътна карта в сряда, подчерта, че това не е сигнал, че карантинните мерки могат да бъдат вдигнати още в този момент. „Картата цели да даде рамка за решенията, които страните-членки ще вземат. В общ план, ние препоръчваме поетапен подход.  Всяко действие трябва да се наблюдава продължително - дали вирусът отново бележи бум или разпространението му под определен праг остава стабилно“, допълни председателя на ЕК.

Преди ограничителните мерки да бъдат променяни, ще бъде необходимо да бъдат изпълнени три предварителни условия. Първото е да има изключително ясен епидемиологичен показател за сериозен спад на заразата с коронавирус за устойчив период от време. Вторият е наличието на достатъчен капацитет в системата на здравеопазването, като това се отнася не само за заразените с Ковид-19, а също и за хронично болните и други остри заболявания. Третият е достатъчно възможности за наблюдение под формата на тестове в широк мащаб.

Комисията предлага държавите членки постепенно да премахват мерките за блокиране - с поне един месец между стъпките. Комисията ще създаде контактна точка за правителствата и ще възложи на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) да разработи общ подход за налагане на следващи карантини, „като се вземат предвид научените досега уроци“.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ