Бойко Борисов: Все по-тежко ще става

Ако три дни поред болните намаляват, ще дръпнем мерките назад, обеща премиерът

iconomist
iconomist / 03 April 2020 09:42 >
Бойко Борисов: Все по-тежко ще става
Източник: БТА
Готов е първият доклад на Медицинския експертен съвет към МС, обявиха пред медиите премиерът Бойко Борисов и ръководителя на съвете проф. Коста Костов.

"Това, което представяхме, има голям обем. Продуктът има три раздела. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел имаме общи принципи за поведение и вземане на мерки", обяви проф. Костов.

Медицинският експертен съвет подкрепя напълно приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни.

В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени.

Според съвета диагнозата на инфекцията "се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи".

"Ако три дни подред проф. Мутафчийски казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да преминем към план Б, Ц и т.н. Единственото доказано, това, което и съветът одобри, безспорно подкрепено от всички, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. По тази точка няма никакъв спор с професорското тяло и с неговия дух. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент. По темата тестове - едно и също мнение. PCR е тестът, който е най-надежден, и, когато се казва "липса на ресурс", нямайте предвид пари, защото колкото и пари да струва ще го купим. Няма го физически в света".

Борисов допълни, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици.

"Неслучайно ние сме поръчали 1 000 000 теста на ЕК, защото знаем, че ще дойде такова време - след платото, в което масово трябва да тестваме хората".

"Не мога да разбера защо създаде тази тема в обществото като едва ли не противоборство на Щаба и Съвета за тестовете", допълни премиерът и уточни, че до 2-3 седмици се очаква пикът на заболяваемост.

"Усещам едно изнервяне в хората. Разбирам ги, с право, но в следващите две-три седмици ще е пикаът. Очакваме го. Все е по-тежко става. Не само, че не можем да разхлабване, все по-тежко ще става следващите три седмици".

Със Съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока "Дайте, ще пуснем младите напред да създадат имунитет", това означава да кажем "тези ще умрат, а другите да живеят". Това означава да го кажеш, с уважение към г-н- Мангъров". Борисов допълни, че всички държави, опитали да изградят колективен имунитет "се отказаха веднага, когато започнаха да мрат хората", каза още Борисов.

"Днес ще преведем всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат пряко участие по наблюдението, по лечението на хората, които са заболели от коронавирус, да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв, което на практика означава, че те ще получат 15377 лв., тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той допълни, че допълнителните пари ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения. Ако в болница има до 5 заразени, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако са от 5 до 10 - 70 души, а при над 10 допълнителна възражение има за 100 души:

"Това прави 2 600 000 лв. Останалите, до 6 милиона лева - 3 400 000 ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ