В музей през компютъра

Пет музея, за които ще ви трябват дни престой във виртуалната реалност

iconomist
iconomist / 28 March 2020 15:15 >
В музей през компютъра
Източник: Shutterstock
Британският музей е мястото за най-пълен досег с изкуството на древен Египет
Докато мобилните оператори у нас се състезават с гратис телевизионни канали за клиентите си по време на карантината, редица световни музеи директно отварят виртуално вратите си, и то безплатно. По-голямата част от онлайн туровете се осъществяват в партньорство с платформата Google Arts & Culture. Ето 5 оферти, на които трудно ще устоите.

Британският музей 

С няколко клика на мишката може да се озовете директно в прочутия Британски музей в Лондон. В този музей се съхраняват 8 млн. артефакта от 2 млн. години история на света. Музеят възниква през 1753 г., когато д-р Ханс Слоън преотстъпва на страната си огромната своя колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал литература и изкуство. Парламентът решава да съхранява тази колекция под името „Британски музей“.

Виртуалният тур може да се осъществи на адрес https://britishmuseum.withgoogle.com/.


Музеят на Ван Гог


Музеят „Ван Гог“ в Амстердам е основан е през 1973 г. и притежава най-богатата колекция от творби на художника в света. Те са рисувани през 1880 – 1890 г. в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми и др. Тук могат да се видят известните му творби „Селяни ядат картофи“, „Слънчогледите“, „Жълтата къща в Арл“, „Житно поле с гарвани“ – общо 220 картини, 500 рисунки и 800 писма на художника. В музея има и творби на Гоген, Лотрек, Моне, Синяк, Пикасо. 

https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en


Галерия „Уфици“


Галерия „Уфици“ е сред храмовете на италианското ренесансово изкуство. Построен през XVI век, дворецът „Уфици“ първоначално е бил седалище на занаятчийски гилдии, магистрати и чиновници във Флоренция. При управлението на града от фамилия Медичи той  започва да се използва за съхраняването на художествената колекция на семейството, завещана на Флоренция през 1743 г. 

https://artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery?hl=en.


„Прадо“,  Мадрид


„Прадо“ е музей и художествена галерия в Мадрид, основан през 1819 г. и разполага над 1300 картини в своите експозиции – определян е като най-голямата концентрация от шедьоври на квадратен метър. Това е един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света, в който се съхраняват над 150 000 творби. Уникално богат е на картини на европейските майстори от ХVI – XIX век Веласкес, Ел Греко, Гоя, Рубенс, Рафаел, и мн. др. 

https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works


„Метрополитън“, Ню Йорк


Музеят на изкуството „Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. Това е най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства – работи от 1872 г. Колекцията от над 2 млн. експоната обхваща повече от пет хилядолетия световна култура. 

https://www.metmuseum.org/art/collection/
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ