3 дни в Космоса, 40 години депутат

Валентина Терешкова, която занули мандатите на Путин, величаеше и Брежневата конституция

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 22 March 2020 12:11 >
 3 дни в Космоса, 40 години депутат
Източник: Държавна Дума на РФ
На 10 март депутатът от Държавната дума Валентина Терешкова предложи мандатите на Путин досега да бъдат занулени, за да може той отново да се кандидатира за президент през 2024 г.
Петър Първи, Николай Втори, Александър Трети, Владимир Нулеви. Зануляването на мандатите на руския президент Владимир Путин при поправките в конституцията отприщи вълна от подобни вицове сред руснаците в социалните мрежи. А идеята за това обяви от трибуната на Държавната дума първата жена космонавт в света Валентина Терешкова броени дни след като навърши 83 г. 


Биографията на Терешкова е интересна, защото малко пътешествие в Космоса ѝ отваря широки кариерни хоризонти. И защото това далеч не е първата конституция, чиято реформа тя приветства – възхвалява и Брежневската конституция от 1977 г., пак като депутат.

Произходът, възрастта и професионалното развитие на Валентина ѝ дават шанса да се окаже в точното време и на точното място за космонавт. Родена е през 1937 г. в село в Ярославска област, в семейство на тъкачка и тракторист, които пък произхождат от беларуски селяни. Баща ѝ умира като войник в съветско-финската война. Валентина има високи оценки в училище, но още от осми клас започва да работи в шивашката фабрика, за да помага на майка си в издръжката на семейството. Не се отказва от ученето и завършва вечерно. Учи задочно и в техникум по лека промишленост и 7 години работи като тъкачка. Но започва да се увлича по парашутизма – има 90 скока в местния аероклуб, включително от големи височини. 

По това време бащата на съветската космонавтика Сергей Корольов е осеян от идеята да прати жена в Космоса. Съветското ръководство с радост я приема, за да натрие още веднъж носа на САЩ – пратихме първи животно в Космоса – кучето Лайка, после човек – Юрий Гагарин, сега първи ще пратим и жена. Търсят парашутистка до 30 г., до 70 кг, до 170 см. Кандидатките са стотици – та нали тогава космонавт е най-вълнуващата и осигуряваща неповторима известност професия. Подбират пет жени, сред които и Терешкова, военизират ги и започват да ги обучават. Едно от най-тежките изпитания са 10 денонощия в сурдокамера, изолирана от всякакви външни звуци – като сред космическа тишина. И петте се справят отлично, и петте са с правилен, народен произход. Валентина обаче превъзхожда конкурентките си с умението за политически пиар, както бихме казали днес. Била е комсомолски секретар и може много добре да говори пред аудитория, отговаря лесно на въпросите на журналистите и без предварителна подготовка. А това е особено важно, защото пътуването в Космоса си е преди всичко рекламна кампания на преимуществата на комунистическия строй и после задачата на космонавта е години наред да говори пред трудови колективи, по телевизията, пред чужди медии. 

Избират Терешкова и на 16 юни 1963 г. тя излита от космодрума Байконур с кораба „Восток-6“. Стартът не ѝ се отразява добре, но тя издържа 3 денонощия и 48 обиколки на Земята, става ѝ зле и при приземяването и не може да го осъществи ръчно, но автопилотът успява. Заради неубедителното състояние на Терешкова по време на мисията Корольов се зарича повече да не праща жена в Космоса и действително следващата рускиня излита далеч след смъртта му. 

След полета Валентина става инструктор на космонавти, завършва военновъздушната инженерна академия, написва 50 научни труда и става професор. 

Разбира се, в Космоса не може да полети не-комунист – от 1962 г. Терешкова е член на КПСС. От 1966 до 1989 г. е депутат във Върховния съвет на СССР. От 1968 до 1987 г. оглавява Комитета на съветските жени. От 1971 до 1990 г. е член на ЦК на КПСС. От 2011 г. до сега е депутат в Държавната дума от Путиновата партия „Единна Русия“. Т.е. Валентина Терешкова е 40 години депутат и предвид възрастта ѝ дори е безсмислено да бъдат занулявани.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ