Необикновен грък в NBA

Янис Адетокунбо днес е звезда, но е минал през трудно детство на мигранти в Атина

Яна Касова
Яна Касова / 16 February 2020 14:59 >
Необикновен грък в NBA
Янис Адетокунбо днес е звезда

Mоже ли да станеш милионер с продажба на очила менте по улиците? Дори да търгуваш в магнита за туристи Атина, едва ли? Но един такъв нерегламентиран търговец вече е в Топ 30 на най-богатите спортисти за 2019 г. и под №75 в листата за най-добре платените известни личности за изминалата година. Парите на Янис Адетокунбо обаче дойдоха от баскетбол. 


Колкото и труд да е хвърлил между кошовете 25-годишният Янис, той е и щастливец, защото се ражда в страна, която уважава играта с оранжевата топка. Родителите на Адетокунбо мигрират в Атина от Нигерия през 1991 г. в търсене на по-добър живот. Янис, който има четирима братя, се ражда през 1994-та в гръцката столица.

Преди четири години Адетокунбо подписа удължаване на договора си с тима от Националната баскетболна асоциация (NBA) „Милуоки Бъкс“ с финансова договорка за 100 милиона долара. Три сезона по-рано Янис беше избран от тима в Драфта, а крайнодесният гръцки политик Николаос Михалолиакос го сравни с „шимпанзе“ и заяви, че родителите му трябва да бъдат настанени в център за задържане на имигранти.

В детските си години Янис, който расте в атинския квартал Сеполя, често е жертва на расистки прояви, а бедността в семейството принуждава родителите да насърчават децата си да продават часовници и очила из улиците на Атина. Янис и брат му Танасис оглеждат всеки минувач и търсят сигнали в езика на тялото, издаващи, че е склонен да плати добри пари за пълен боклук. Овладели са умението да предугаждат ситуацията до съвършенство. Качество, което години по-късно ще отличава Янис Адетокунбо от съотборниците му във „Филатлитикос“, където играе с мъже, два пъти по-възрастни от него и имащи други професии извън баскетбола.

„Понякога хладилникът ни беше празен, спомня си Янис. - Някои дни не можехме да продадем нищо и нямахме пари, за да се храним.“ Но пък напук на всичко малчуганът можел да играе баскетбол. Започва на 13, а когато е на 15, го вземат в отбора на „Филатлитикос“. До 18-ата си годишнина Янис няма документи – нито гръцки, нито нигерийски, но въпреки това слуховете за уменията на спортната площадка на високото пъргаво момче се разнасят дори в САЩ. След като гъркът с тъмен цвят на кожата е избран в Драфта от „Милуоки“ през 2013 г., той се мести в САЩ, а веднага след като семейството успява да вземе виза, го следва отвъд Океана. Въпреки помощта на тима от NBA Адетокунбо се бори с администрацията година. Янис сподели пред медиите щастливата вест, че майка му вече е при него и ще може да яде до насита любимото пилешко месо с ориз. И хладилникът вече не е празен. 

„Мечтите се сбъдват, споделя младият Адетокунбо. – Къде бях през 2013 г.? По улиците. А къде съм сега – мога да издържам децата си, внуците си и дори правнуците си.” 

Адетокунбо подписа солиден спонсорски договор със спортния гигант Nike и миналата година излезе и първата маратонка от неговата серия Freak, носеща неговия прякор в NBA Greek Freak (Необикновения грък). Той е първият не-американец баскетболист, който получава своя серия в Nike, а е само на 24 г. 

„Исках обувката ми да въведе мен и семейството ми в света”, споделя Янис. На външната част на подметката са изписани имената на неговите родители – майка му Вероника и покойния му баща Чарлз, както и на братята му – Франсис, Танасис, Костас и Алекс.

А само преди няколко години Янис играе с маратонки, които дори не му принадлежат. И дори не искал да играе баскетбол. Мечтаел за футболна кариера, каквато баща му имал в Нигерия. Но Янис подражавал на по-големия си брат Танасис. „Не избрах баскетбола. Танасис избра баскетбола“, спомня си Янис, който последвал брат си в залата. 

Когато Танасис е на 17, подписва професионален договор за игра с “Маруси” в най-горната дивизия на Гръцката баскетболна лига и клубът го благославя с няколко чифта безплатни маратонки. В бедното семейство от Нигерия баскетболните обувки са лукс, а какво да говорим за чисто новите. 

„Той имаше чифт от тези на Коби Браянт. Бяха точно обувките, които исках.“ Танасис не дава маратонките на Коби, но Янис изготвил план как да се разходи с мечтаните кецове. Изпълнил го, като издебнал брат си, докато спи, и обул маратонките. „Разходил” ги от дома си до залата нa „Филатлитикос” и обратно – по 6 км в посока. 

„Танасис беше много ядосан, спомня си днес със смях Янис. – Каза нещо от рода на „Не, човече. Това са моите обувки. Обичам тези обувки. Не ги цапайте, не ги използвайте”. Баща ми обаче чу скандала и се намеси: „Това е по-малкият ти брат. Трябва да споделяте обувки с него. Ако иска да ги носи, може да ги носи. Не е като да имаме куп обувки”. Точно тогава аз и Танасис започнахме да споделяме обувки.” Днес това вече не е нужно. Янис може да подарява своите модели.

В неделя на Мача на звездите в NBA Янис Адетокунбо ще носи фланелка с №24 в чест на легендата Коби Браянт преди началото на сезона. Тазгодишното събитие ще се проведе в памет на Браянт, дъщеря му Джиджи и останалите седем трагично загинали при катастрофата с хелиоптер. Капитаните на отборите ще носят №2 и №24. Леброн Джеймс ще бъде с екип с №2 в чест на Джиана, а Янис Адетокунбо ще носи №24 в чест на баща ѝ. В допълнение, всички играчи ще носят ленти с девет звезди в памет на всички загинали в инцидента. По този начин освен Коби и дъщеря му ще бъдат почетени и Джон, Кери и Алиса Алтобели, Сара и Пейтън Честър, Кристина Маузер и Ара Зобаян.

Адетокунбо работи с Коби преди сезон 2018. „Той ми каза да мисля различно и да бъда като дете. Децата използват фантазията си. Те са креативни. Когато си дете, винаги искаш да научиш нещо ново и задаваш въпроси”, разказва Янис.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ