Мрежа от лъжи

Как се фалшифицира идентичността на приятели и се оказва влияние върху хората

iconomist
iconomist / 15 February 2020 11:13 >
Мрежа от лъжи
От януари до септември м.г. Facebook откри и заличи 5,4 млрд. фалшиви профила
Сп. „Шпигел“, със съкращения

Aлис Бергман живее в германския град Кемниц и очевидно има проблем с исляма. Трябвало е да преодолее ужасен удар преди години, когато сестра й Елизабет е била брутално убита в берлински парк. Двамата извършители са били имигранти.

 

„Чувствам омраза и гняв. Знам, че тази рана винаги ще кърви“, написа тя във Facebook през 2015 г. Оттогава се бори срещу имигрантите на фронтовата линия, включително в работата си във Федералната служба по миграцията и бежанците. Неин приятел във Facebook похвали поста ѝ: „В името на убитата ти сестра това е най-доброто, което можеш да направиш!“.

Мненията на Бергман не са едностранчиви. От една страна, тя мрази турския президент Реджеп Ердоган и исляма, но харесва Турция, турския чай и Истанбул. Алис поддържа тесни връзки във Facebook с братовчедка си Хелена, модел и художничка в академия по изкуствата, която се стреми да повиши чрез творчеството си осведомеността за посегателствата и убийствата на жени от имигранти.

Алис често контактува в профила си със своя брат Давид, загрижен за нейната сигурност, след като един от убийците на Елизабет се заклел по време на процеса: „Алис също ще умре… Кълна се, че ще се върна за нея“. Така е написал Давид в профила си.

Снимки във Facebook показват, че тримата се срещат, за да си спомнят за убитата сестра. Свързват се и с много други юзъри на мрежата онлайн, предизвиквайки оживени дебати по въпроси, като имигрантите и германската политика по отношение на предоставянето на убежище.

В трагичната история на семейството има само един проблем: то съществува само виртуално. Никаква сестра не е умирала и оцелелите членове на семейството никога не са се срещали. Снимките в профила не са на Алис Бергман, а на чилийската актриса Жозефина Монтане. Фантомите Бергман са част от голяма мрежа от фалшиви профили във Facebook, които екип на „Шпигел“ разкри миналото лято. Заедно с Лабораторията за дигитални съдебни изследвания (DFRLab) на американския Атлантически съвет списанието разкри 330 фалшиви профила от 31 страни, които си общуват на различни езици. Произходът им е от Германия, САЩ, Франция и Русия.

Facebook, която има 2,45 млрд. активни потребители на месец, среща от години огромен проблем с фалшивите профили. Само от януари до септември м.г. компанията откри и заличи 5,4 млрд. В допълнение към нов софтуер, който може автоматично да открива фалшиви акаунти, компанията създаде екип от експерти за разследване на по-сложните мрежи.

 

Оказване на политическо влияние

Фалшивите приятели могат да бъдат използвани от създателите им за редица цели, включително оказването на политическо влияние. Facebook нашумя през 2016 г., след като руски агенти се опитаха да я използват, за да повлияят на електората в президентските избори в САЩ, използвайки манипулирани реклами в допълнение към фалшивите профили. Частни компании по сигурността и правителства използват акаунти във Facebook за политически кампании под прикритие или за други операции с цел оказване на влияние. Възможно е и мрежата около семейство Бергман да е била създадена с тази цел.

Реални потребители също могат да станат жертва на хакерски атаки от фалшиви профили. „За да имаш активни фалшиви профили, трябва да ги направиш да изглеждат възможно най-реални юзъри, свързани един с друг, със снимки и лични съобщения“, казва Майкъл Файър, доцент по IT в университета „Бен Гурион“ в Израел. Според него пазарът на тези профили се е разраснал в многомилионен бизнес и между операторите им и тези на Facebook се води игра на котка и мишка.

Разкритата от „Шпигел“ мрежа е активна поне от 2011 г. В много от акаунтите има море от биографична информация, резюмета за работа и работодатели. Много от виртуалните личности претендират, че работят за агенции на военните или на органите за сигурност, сред които е берлинчанинът Георг Шьонфелдер Рьомер. Той пръв привлече вниманието на журналистите заради профила си, пълен с езикови грешки. Бил роден в Котбус и работил към полицията в Долна Саксония като член на елитното подразделение GSG 9, както и като офицер в елитните военни части KSK. Когато не е „на работа“, Рьомер публикува хейтърски тиради срещу Ангела Меркел, имигрантите и исляма. „Ердоган, групови изнасилвания, паралелни общества, салафисти и бомбаджии – самоубийци. Писна ми от тях. Искам Германия без мюсюлмани“, пише воинът от KSK.

Омраза и преклонение

В центъра на тази мрежа от фалшиви профили е мъж с предполагаемо име Робер Готие, под 30 г., французин. Твърди, че работи като модел за Armani, пътува до горещи точки по света и от името на голяма адвокатска търговска кантора в Париж. През 2018 г. например бил пленен и измъчван от „Ислямска държава“ в Сирия, пише в профила му, преди да бъде освободен от турски военни. Оттогава профилът на Готие е засипан от снимки на сражения и престъпления в региона, а постовете са прокюрдски и проруски, предизвиквайки коментари на полицаи, адвокати и други, много от които също са фалшиви.

Фалшивите профили се използват за разпространение на расистки постове, същевременно хвалейки хора като Владимир Путин и Доналд Тръмп. Меркел, Барак Обама и Еманюел Макрон са сред обявените врагове. Меркел е обрисувана с кръв по ръцете и очернена като убиец. Лицето на Макрон е насложено върху това на Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“ с антисемитски послания, представяйки го като „Гангстер на Ротшилд и Билдерберг“. Тези профили превъзнасят руския президент като „великия цар Владимир“, примерен държавник и човека, който победи „Ислямска държава“. Фотомонтаж в профила на Бергман го показва в костюм на супергерой.

Реалната сила на мрежата се дължи на контактите ѝ с истински потребители. Един от най-големите профили има почти 1600 последователи, което означава, че общият брой може да е десетки хиляди. Мнозина твърдят, че работят в полицията, медицината, армията, политиката и т.н. Изглежда, целта е да се наберат като приятели възможно най-много хора с влияние, които след това да разпространяват нашироко посланията на мрежата от фантоми.

Но защо е това огромно усилие и кой стои зад този професионално дирижиран фиктивен свят? Според Майкъл Файър от Израел причините са различни, но всички те целят да събират възможно най-много данни. „Те от своя страна могат да се използват в опити за оказване на влияние, за изследвания, реклами, разпространение на компютърни вируси и измами“, смята той. Но много рядко е възможно да бъде открит този, който стои зад подобни схеми.

Мрежата бе закрита с всичките ѝ акаунти след сигнал от „Шпигел“ и DFRLab до Facebook. Но броят на фалшивите профили в социалната мрежа навярно ще продължи да нараства, а качеството им ще се подобрява. „Това става все по-лесно с новите технологии и изкуствения интелект“, посочва Майкъл Файър. И

Текстът е публикуван в брой 6/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа.  Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ