Внимателно с банковия съюз

Стратегията за създаване на европейски банки шампиони засяга България и правителството е длъжно да проведе дебата за това

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 13 February 2020 14:16 >
Внимателно с банковия съюз
Източник: Shutterstock.com
Tой ще e нещо ново и невиждано в Европа. Участниците трябва да са толкова големи, че да се мерят по сили с най-големите играчи в света. Очаква се те да бъдат много стабилни, но засега е сигурно само, че ще са дори по-големи от клишето "твърде голям, за да фалира". Те ще диктуват отношенията с клиентите и в нормална ситуация ще отговарят единствено пред Европейската централна банка.

Това е стратегическата визия за европейските банки в не толкова далечното бъдеще, когато банковият съюз достигне развитата си фаза. Към него се е запътила и България, като присъединяването ни трябва да стане на два етапа. Първият е да се установи тясно сътрудничество със съюза и то да продължи за времето на престоя ни във валутно-курсовия механизъм ERM II, популярен като чакалнята на еврозоната. Вторият – пълноправното участие, трябва да започне от момента, в който заменим лева с еврото. Точно връзката между аспектите на тясното сътрудничество и законовите поправки, касаещи валутния борд, създават контекста, в който курсът лев/евро се разглежда като уязвим на натиск.

Концепцията за нов тип консолидиране на европейския банков пазар не е нова. Накратко, тя предвижда създаването на т.нар. "банки шампиони", чийто капитал и мащаби на бизнеса ще е съизмерим с този на банките в САЩ. Позитивите според банкерите са няколко. В ерата на отрицателните лихви доходността на капитала в банковия сектор е по-ниска от неговата цена. За да стане отново печелившо притежаването на банка, финансовите институции трябва да се освободят от разходи и това може да се постигне чрез консолидациите - по-малко директорски бордове, по-малко надзорни съвети, по-малко консултантски разходи. Еврозоната от своя страна най-после ще догони САЩ поне по отношение на банките и може би ще придобие статут на икономически блок с глобална мощ и конкурентоспособност.

ЕЦБ на страната на големите
Работата в тази посока тече от няколко години. Банковите групи опитват да консолидират значителен капитал в държавата, където са базирани централите им. Някои от тях стигат по-далеч и опитват да трансформират дъщерните си банки в клонове, прехвърляйки целия си капитал в централата. Съпротива срещу тази линия оказват правителствата и централните банкери на страните, от които капиталът се трансферира и където дъщерните банки се конвертират в клонове.

На 30 януари тази година Европейската централна банка официално призна, че заема страната на банковите групи.

Андреа Енриа, ръководител на надзора в Европейската централна банка обяви, че ЕЦБ ще заработи в подкрепа на консолидациите. Цитиран от "Блумбърг", той очерта три основни стъпки за подпомагане на процеса: подкрепа за групите да оздравят структурите си в страни, където това е необходимо; улесняване на банките да прехвърлят ликвидност през границите; позволяване на финансовите институции да заменят дъщерните си банки, притежаващи собствен капитал, с клонове.

"Ще ми се да възприемем по-практичен подход и да видим какво може да се постигне в краткосрочен план, ползвайки само наличните към момента инструменти. ЕЦБ обаче разглежда и по-широк набор от опции", коментира Енриа в реч пред банкери във Франкфурт преди две седмици. След това допълва, че макар комплексните преговори да се отплащат, не трябва да се чака.

Политици и представители на националните централни банки обаче се притесняват, че това може да доведе до олигополистично ценообразуване на банковите такси например. Друго опасение е, че по този начин може да се заличат години на последователност и упорство в надзорната дейност да се създадат стабилни и добре капитализирани банки, чиито клиенти са по-добре защитени в сравнение с клиентите на банките майки в страните, където те са базирани. Валидна е и обратната хипотеза – ако една дъщерна банка изпита затруднения (както стана по време на глобалната финансова криза), сега е въпрос на имидж централата да я подкрепи, вместо да я изостави. Но ако дъщерните банки се превърнат в клонове, майките няма да са длъжни да капитализират своите местни бизнеси и ще отговарят само с капитала в централата си.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ