Икономическите нагласи в Германия се подобриха рязко

През януари те достигат до четиригодишен връх

iconomist
iconomist / 21 January 2020 17:18 >
Икономическите нагласи в Германия се подобриха рязко
Източник: Shutterstock.com
Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха изненадващо рязко през януари до най-високо ниво от средата на 2015 година благодарение на неотдавнашното временно решение на търговския спор между САЩ и Китай и на по-добро от очакваното представяне на немската икономика през изминалата година, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

В същото време оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия също се подобриха, макар и малко по-сдържано, отскачайки силно за трети пореден месец от октомврийското 9-годишно дъно.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през януари до 26,7 пункта от 10,7 пункта през декември и при очаквания за доста по-скромно повишение до ниво от 15,0 пункта. Това е най-високо ниво на индекса от юли 2015-а година.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се подобри през настоящия месец до -9,5 пункта от -19,9 пункта в края на миналата година при осреднена и прогноза на финансовите пазари за повишение до -13,5 пункта.

"Продължаващото силно увеличаване на показателя за икономическите нагласи на Zew се дължи главно на неотдавнашното уреждане на търговския спор между САЩ и Китай. Това поражда надежда, че негативните ефекти на търговския спор върху германската икономика ще бъдат по-слабо изразени, отколкото се смяташе досега. Освен това немската икономика се представи през предходната година малко по-добре от очакваното. Въпреки че икономическите перспективи се подобряват, растежът все още се очаква да остане под средното ниво", коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на пазарните финансови експерти и анализатори по отношение на икономическото развитие на еврозоната също бележат подобрение за пореден месец, ато съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания нарасна през януари до 25,6 пункта от 11,2 пункта през декември, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута също нарасна стабилно до -9,9 пункта от -14,7 пункта месец по-рано.

Въпреки днешното силно Zew проучване за Германия, продължава да има известни съмнение, че Германия ще спечели автоматично от временно търговско примирие между Вашингтон и Пекин.

Така например, Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в град Кил, заяви, че "първата фаза от споразумението между САЩ и Китай ще доведе до пренасочване на световните търговски потоци и ще намали търсенето на европейски стоки на стойност от близо 11 млрд. долара, като Германия вероятно ще бъде засегната най-силно от подобен процес.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ