Агенти на развитието

Изборът на консултант или агенция за маркетинга и комуникациите е важна стъпка от разрастването на бизнеса, какъвто и да е той

Александър Христов
Александър Христов / 20 January 2020 14:12 >
Агенти на развитието
Източник: Shutterstock.com
Важно е да използваме правилните партньори за отделните задачи
Предприемачеството започва с идея и продължава с ентусиазъм и с много работа. Във всеки бранш е така – независимо дали предприемачът създава и печели от гениално технологично решение, от нов здравословен продукт, или просто продава нещо по-изгодно от останалите на пазара. И с развитието на ентусиастите в бизнеса, които все повече се превръщат в мениджъри, им се налага да правят неща, които не са свързани с основната дейност на компанията. Но без които напредъкът не може да продължи.

Да си представим човек, който продава семки преди мачове. Това си е миниформа на предприемачество и бизнес – има производство, търговска дейност, има и маркетинг и комуникации ("тези, които предлагам аз, са по-големи и по-добре осолени"). Този човек може да работи и да печели така с години, при това, без да се развива. Защо? Колкото и по-големи и по-лесно разпукващи се семки да продава, той продължава да общува с всеки един клиент поотделно. Това е чудесно, но слага спирачки на развитието.

Една компания започва със сигурност да има нужда от маркетингов и комуникационен консултант или агенция в момента, в който броят и размерът на клиентите нарасне достатъчно, че за един човек да е невъзможно да общува с тях. Тогава всички, които подпомагат маркетингово компанията, спокойно могат да бъдат наречени агенти на развитието – те правят възможни следващите стъпки в разрастването на бизнеса. Без тях просто няма как да се случи. Как обаче предприемачите да изберат свой доверен партньор в тази сфера, с когото да работят?

Първият вариант е да наемат човек в офиса или фрилансър (специалист на свободна практика), който да се заеме с тези дейности. Ползите от този подход не са малко – възможността този професионалист да навлезе достатъчно в спецификата на бизнеса, удобството от ангажираността на един човек с компанията и с постигането на нейните цели.

Недостатъците обаче със сигурност не са за пренебрегване. На първо място, много е трудно един специалист да разбира от достатъчно широк спектър от дейности, така че да бъде полезен на много фронтове в маркетинга и комуникациите. Обяви за работа в стил "търсим ПР специалист, който да може да работи и с Photoshop" предизвикват равни количества смях и гняв сред професионалистите в бранша и със сигурност не са от полза за компанията. И на второ място, най-вероятно натовареността на един такъв специалист може да бъде неравномерна във времето, което създава колизии в самата дейност на компанията.

Вторият вариант е да се формира кръг от доверени партньори – агенции и консултанти – които да съдействат в определени области и да бъдат "викани", когато трябва да бъде реализирана определена дейност или кампания. Малка рекламна агенция, когато трябва да се подготви каталог за изложение, дигитален консултант, когато предстои да се направи Фейсбук игра, ПР партньор, когато ни канят в телевизия да се направи коментар за развитието на бранша. Ето и няколко основни момента, които трябва да имаме предвид при избора на агенти на развитието.

Малки или големи агенции
Като правило по-големите рекламни, ПР и дигитални агенции се интересуват от по-големи проекти и дори и да приемат партньорството, може и да не бъдат достатъчно мотивирани. Затова по-добре да заложим на по-малък партньор. Ако бизнесът на компанията обаче е интересен, иновативен или достатъчно перспективен, дори и голяма агенция ще се ентусиазира и може и да направи чудеса.

Правим го като да е завинаги
Предприемачът трябва да бъде насочен към това да има стратегически маркетингов и комуникационен партньор. Дали ще плаща месечна такса за обслужване, или ще работи с агенциите само когато има конкретен повод, е важно да се създадат дългосрочни взаимоотношения. Непрекъснатата смяна на агенции, възлагането на дизайн веднъж тук, а друг път там, демотивира партньорите и създава усещането, че всичко се прави заради 5% отстъпка или подобна дребна изгода. Обратното – изграждането на стратегически отношения с агенциите създава предпоставки те да навлязат в по-голяма дълбочина на бизнеса и да бъдат доста по-полезни за развитието.

Големите маркетингови компании обичайно се занимават с големи проекти, но ако задачата е интересна и нетрадиционна, могат да размислят
Източник: Shutterstock.com


Специализацията е фундаментална
Ако е рекламна агенция, нека я използваме само за рекламни проекти. Не че не може да напише статия за сайт или да направи кампания с инфлуенсъри, но най-вероятно няма да разполага с вътрешен ресурс за това и ще наеме подизпълнители. Проблемът при този подход е, че компанията няма контрол върху избора, а и има вероятност да плати по-висока цена. Всъщност – това е предимството на големите агенции, в подобни случаи те дори могат да предложат по-оптимални бюджети. Затова – всяка жаба да си знае гьола. Или по-скоро – да знаем добре кой е гьолът на всяка.

Миналите проекти са важни
Бившите проекти на една агенция са като бившите гаджета – дават представа за това една жена или един мъж какви са, как са поддържали взаимоотношения и какво се е случило след това. Затова при избора на рекламен, ПР или дигитален партньор е хубаво да се прегледа портфолиото от реализирани проекти на съответната агенция. Гледаме внимателно сайтовете и особено секциите с клиенти и проекти, печатните материали, които агенцията е направила, как управлява Фейсбук или Инстаграм каналите на свои клиенти, какви са постиженията, има ли награди. Би било прекрасно също така да поговорим с някой от текущите или бившите клиенти на агенцията – ако са доволни, те ще бъдат достатъчно отзивчиви.

Без химия не става
Справедливо или не, много важна част от добрата работа или по-скоро доброто сътрудничество с рекламната, ПР или дигитална агенция зависи от химията, от разбирателството между двата екипа. Много проекти са се проваляли заради личностна несъвместимост. Важен елемент от успеха на дългосрочните партньорства е именно това. Така че наистина е добре предприемачите да се насочат към агенции, с които разбирателството е на добро ниво. Това не е някаква астрология – това означава, че светогледът на хората е много близък, което е предпоставка те да гледат в една посока и да виждат едно и също.

Да, партньорството в маркетинга и комуникациите е различно от избора на доставчик на средства за производство или нещо друго. И да, най-голямата грешка, която правят някои в тази ситуация, е да третират агенцията като доставчик на минерална вода. Успехът идва с ясно разпределение на функциите, но и с кредит на доверие, отношение и разбиране на работата.

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ