Овладяване на воден пожар

В едно некадърно и популистко управление системната безстопанственост и корумпираност се прикриват с единични жертви, върху които се стоварва цялата вина

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 17 January 2020 09:00 >
Овладяване на воден пожар
Източник: БТА
ОТКРОВЕНИЕ: "Един депутат и добре, и зле да работи, накрая става министър", каза пред журналисти Ревизоро, след като бе избран за екоминистър.
Колкото по-некадърно е едно управление, толкова по-яростно го играе на самобичуване. Грандиозни гафове и системно трупана некомпетентност и безхаберие по веригата се овъзмездяват пред публиката с късане на живо месо от върховните тела на властта. Нено Димов стана първият министър, уволнен чрез арест заради водната криза в Перник.

Жертвата обаче е кървава само на пръв поглед. Димов не е от рибицата на властта, не е плът от плътта на Самодържеца и неговите олигархични партньори и кукловоди, а само услужлив, но заменим изпълнител на по-висши интереси. Той е просто един надменен министър на ресурсно ведомство, който къде заслужено, къде в повече, ще опере целия пешкир от източването на язовир "Студена", плюс други прегрешения като вина в бонус. А с ареста му вината му е вече предварително "доказана" – запазената марка на прокуратурата от дълги години. Плюс че така се надяват пранги на коалиционните партньори на ГЕРБ, от чиято квота е министър, да не могат да ритат срещу уволнението му. А и да вкусят не само меда, но и катрана на управлението. Патриотите вече не само ще са досадни с дрязгите помежду си, а и мразени заради управленски тормоз над населението.

Ако пък някой си мисли, че новият главен прокурор Иван Гешев, стартирал мандата си с безкомпромисния арест на министър, се превръща в българската Лаура Кьовеши, опасно се е размечтал. Гешев е перфектна трансмисия на Вертикала на властта, както се изразяват в Русия. Колкото повече властта се изхабява и оголва до върха на пирамидата, толкова повече трябва да се показват мускули и зъби, а не ум и красноречие за опазването ѝ. Така че афинитетът на новия главен прокурор към белезниците и арестите е направо жизнена необходимост за нейното оцеляване. Министър Димов можеше да бъде обвинен и без да бъде возен в полицейски ван на разпит и да лежи в ареста. Но не – щом хората са жадни за вода, жадни са и за мъст. Нека му е – да види как страдат другите. А това е и за застраховка, ако обвинението за умишлена безстопанственост не мине в съда или мине леко като неумишлена – поне вече е бил "опраскан".

В едно некадърно и популистко управление системната невинна безстопанственост и съвсем умишлената корумпираност трябва да бъдат прикрити чрез единични жертви, върху които да се стовари всичко. Екоминистър Димов най-вероятно наистина е отговорен за водната криза, а сигурно и за вносния боклук от Италия, но по веригата под него и до него сигурно има и много други. Някакъв дял в отговорността вероятно имат регионалният министър Петя Аврамова, тогавашната областна управителка на Перник Ирена Соколова, тогавашната кметица на града Вяра Церовска, тогавашният шеф на местното ВиК Иван Витанов, въпреки че си е "връзвал гащите" с постоянни предупреждения до екоминистерството за спадащото ниво на язовира, както и шефката на дирекция "Управление на водите" в екоминистерството Илияна Тодорова и ресорният зам.-министър Красимир Живков. Всички те са били наясно с наближаващата катастрофа и имат някакво отношение към или директно са одобрявали оттока на вода от язовир "Студена" за небитови потребители при крещящо и хронично спадане на запасите му. Съучастник в кризата е и неизтребимото местно самоуправство, за което свидетелства и повторното пускане по Нова година на Паракалийския воден канал към с. Ярлово, въпреки че кранът беше запечатан от полицията, за да не се отклонява вода от Перник.

Все по-оголващото се популистко и некомпетентно управление, разбира се, не разполага с банка кадри, за да осигури професионални наследници на вече провалили се министри. А и самият Димов бе високообразован (доктор по физика) за капацитета на тази власт, притежаваше експертиза в областта на околната среда и водите, доколкото преди 20 години бе зам.-министър в същото министерство, така че няма смисъл да се върви в посока по-висока компетентност на новия министър. За гасенето на "водния пожар", който се очаква да бъде продължителен, са нужни други качества. Перничани получават за министър перничанина Емил Димитров – Ревизоро, когото социалните мрежи вече прекръстиха на Язовиро. Той е устат до безконтролност и може да прави ревизии до безкрай – най-добрата мярка за овладяване разпространението на пожара е да се палят малки контролирани пожари по места (язовирите са хиляди). Предстои сгъстена програма от енергични и обилно обговорени административни мерки. В същото време Димитров е още по-заслужил кадър на Вертикала, доказал предаността си с лобистките закони за горивата и за неизпълнените приватизационни договори.

Така управлението ще оцелее до поредната криза в същия или друг сектор. То е обречено от некадърност и зависимости постоянно да произвежда кризи, но умее добре да ги управлява. Толкова добре, че опозицията все да е безпредметна и направо излишна, а алтернатива нийде взорът да не види.

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ