Повече приходи, по-малка печалба

За седми път ICAP отличи бързорастящите компании в България

iconomist
iconomist / 13 December 2019 16:05 >
Повече приходи, по-малка печалба
73 компании бяха отличени в седмата церемония TRUE LEADERS на консултантската група ICAP Bulgaria през изминалата седмица. Инициативата отличава всички компании, лидери в сектора, в който оперират, които отговарят едновременно на няколко измерими и обективни критерия (според официално публикувани данни), без намесата на субективното мнение на жури. Критериите за компаниите са да са сред 300-те най-печеливши фирми по EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизации) за 2018 г., да са увеличили броя на персонала си и да имат висока кредитна оценка (ICAP Credit Score B2 – A1).

Класацията на 300-те най-печеливши фирми се изготвя всяка година от ICAP Bulgaria, част от ICAP Group, и се основава на последните публикувани финансови отчети на компаниите.

През 2018 г. – за която са последните официални фирмени отчети – приходите на 300-те най-печеливши компании в България са се увеличили с 5% до общо над 71 млрд. лв., но печалбата им преди данъци, лихви, амортизации и обезценки е намаляла с 4 на сто, до 9,9 млрд. лв. в сравнение с 10,3 млрд. година по-рано.

Компанията с най-голяма EBITDA е БТК, следвана от "Теленор" и "Аурубис". Водещите 20 фирми в класацията формират около 38% от общата EBITDA на всички 300 компании, а приходите им от продажба са съответно 29% от общите приходи на всички в класацията.

Както и през 2017 г., и през 2018-а преобладаващият брой компании, попадащи в класацията "300 бизнес лидери на България" (официалното име на проучването на ICAP) са представители на отрасъл "Индустрия" – 128 фирми, следвани от "Услуги" – 109, "Търговия" – 55, и "Селско стопанство" – 8. В сравнение с класацията от 2017 г. има видим ръст на компаниите в сектор "Услуги" и също толкова видим спад в сектор "Търговия". Съвсем слаба е промяната на броя компании от сектор "Индустрия" през 2018 г. спрямо 2017-а.

Представителите на индустрията имат водещ дял – 48% и от общата EBITDA на анализираните 300 компании (50% през 2017 г.), следвани от фирмите от "Услуги" с 37% и "Търговия" с 14 на сто. Приносът на фирмите от селското стопанство е едва 1 на сто.

Компаниите от сектор "Индустрия" са лидери и според приходите от продажби за 2018 г., с дял 50%. След тях са тези от "Търговия" – 30 на сто, и "Услуги" – 18%.

Водещите сектори в отрасъл "Индустрия" са производство и разпределение на електроенергия, добивна индустрия, производство на метали, производство на химични продукти и производство на изделия от неметални минерални суровини. Лидерът в целия отрасъл за 2018 г. е производителят на метали "Аурубис". За разлика от 2017 г. обаче, когато седем компании от отрасъла отчетоха повече от по 200 млн. лв. EBITDA, през 2018 г. тази граница е премината само от 3 дружества - "Аурубис", "Ей И Ес – Марица-изток 1" и "Дънди Прешъс Металс Челопеч".

При услугите трите телекома формират 25% (927,5 млн. лв.) от общата печалба на 109-те фирми от отрасъла. Начело и в отрасловата, и в цялостната класация е БТК, следвана от "Теленор" (на второ място и в двете) и А1 (на четвърто място в общата). На трите телекома се падат и почти 20% от приходите от продажби на всички компании в отрасъл "Услуги". В този сегмент от топ 300 влизат още компании за недвижими имоти, за транспорт и логистика, пренос на енергия и информационни технологии.

В отрасъл "Търговия" челото е за представителите на два сектора – търговия с лекарства и търговия с бързооборотни стоки. Водеща компания по EBITDA е търговецът с лекарства "Хювефарма", следвана от ритейлърите "Кауфланд" и "Лидл". Трите са реализирали 26% от общите печалби в отрасъла, а оборотът им е 14% от общите приходи. Списъкът от фирми в тази група се допълва още от търговци на горива, на оръжия и боеприпаси и на електроника и оборудване.

Текстът е публикуван в брой 49/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ