Европарламентът одобри комисията и бюджета за 2020

Името на комисията на Мария Габриел ще бъде променено

iconomist
iconomist / 28 November 2019 09:44 >
Европарламентът одобри комисията и бюджета за 2020
Източник: Shutterstock.com
С голямо мнозинство - 461 гласа "за", 157 "против" и 89 "въздържал се" Европейският парламентвчера даде подкрепа за състава на комисията на Урсула фон дер Лайен.

"Днес успяхме да получим стабилно и широко мнозинство. Затова аз смятам този вот и за вот за промяна на дневния ред" и подчерта, че Европа има уникалния шанс да преживее тази промяна в три области - по-добър климат, дигитализация и геополитическа Комисия.

"Убедена съм, че миграцията ще остане като явление, трябва да развием всеобхватен подход към нея - човешки и същевременно ефективен", каза още Фон дер Лайен и подчерта, че е необходим нов пакт, в който всяка страна-членка да покаже солидарност. На въпрос за новата многогодишна финансова рамка тя каза, че ЕС има нужда от бюджет, който ще е различен от бюджета от предишните 7 години.

Комисията Фон дер Лайен получи подкрепата на трите големи партии - Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обновете Европа" и така ще встъпи в длъжност от 1-ви декември. Фон дер Лайен определи основната цел на Комисията - Зеления пакт, като "преход на поколението към климатичен неутралитет в средата на века" и подчерта:

"В регионите, в които трябва да се направи по-голяма от максималната стъпка, ние ще подкрепим хората и бизнеса с целенасочен преходен механизъм. Той ще пресича различни фондове и инструменти и ще привлича частните инвестиции, които са ни необходими. Европейската инвестиционна банка ще бъде наш надежден партньор за постигането на тази цел".

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на днешното си изслушване в Европейския парламент за промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

"Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж", заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Доскорошната министърка на отбраната на Германия обяви също твърда решимост за борба с климатичните промени, които са "екзистенциално" предизвикателство. И обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване.

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Също вчера бяха приети и параметрите на новия бюджет на Съюза

Бюджетните приоритети за тази година накратко са следните:

- Над 500 милиона евро повече са посветени на действия, свързани с опазването на климата;
- Подкрепа за младите: засилване на Еразъм и борба с младежката безработица
- засилване на научните изследвания;
- инвестиции в инфраструктура

Това е последният годишен бюджет на настоящата финансова рамка 2014-2020 година, съобщи сайта на ЕК. Парламентът е получил общо 850 милиона евро за своите приоритети.

302 милиона евро повече са отделени за изследователски проекти, а 133 милиона евро повече има за инвестиции в мрежова инфраструктура (Механизъм за свързване на Европа).

50 милиона евро за "Еразъм +" и 28,3 милиона повече са парите за Младежката инициатива за заетост (с допълнителни 50 милиона евро, които трябва да бъдат добавени през 2020 г., ако е необходимо).

Съветът официално одобри споразумението, постигнато с Парламента на 25 ноември, Парламентът одобри бюджета с 543 гласа "за", 136 гласа "въздържал се".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ