Безработицата в Германия расте през октомври

С 6000 са се увеличили хората без работа след понижението с 9000 месец по-рано

iconomist
iconomist / 30 October 2019 15:31 >
Безработицата в Германия расте през октомври
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
През октомври германските безработни се увеличиха по-силно от очакваното, което е поредно доказателство, че кризата в промишления сектор на водещата европейска икономика вече започна да се отразява негативно и на трудовия пазар.

Безработица в Германия на сезонно коригирана база стабилизира през октомври на септемврийското ниво от 5,0%, задържайки над рекордното дъно от 4,9%, достиганото по-рано през годината (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

В рамките на октомври обаче броят на безработните германци се увеличи с 6000 след понижение с 9000 през септември и очаквания за по-скромно нарастване с 2000, достигайки общо 2,287 милиона.

"Неотдавнашната икономическа слабост оставя своя отпечатък и върху пазара на труда. Но като цяло, трудовият пазар е все още здрав", заяви шефът на Федералната агенция по заетостта (FA) Детлеф Шееле.

На некоригирана база безработицата в Германия се понижи през октомври с 30 хиляди до 2,204 милиона броя, като самата безработицата на сезонно-некоригирана база се понижи до 4,8% от 4,9% през септември.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ