Какво следва след фалита на Thomas Cook?

Отговори дават специалисти в бранша

iconomist
iconomist / 30 September 2019 14:04 >
Какво следва след фалита на Thomas Cook?
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
След близо две десетилетия финансови проблеми и поредица от грешни решения най-старият туроператор в света "Томас Кук" фалира. През седмицата чухме много мнения, особено за отражението на фалита на британския туроператор върху българския бизнес.

Предаването "Събота 150" добавя още две гледни точки - и двете от Лондон. Едната е на Том Дженкинс, който ръководи Европейската туристическа асоциация, базирана в британската столица и на Шон Типтън от Асоциацията на британските туристически агенти, в която вече членуваше и "Томас Кук".

Трима души, две седмици в Гърция - така звучи началото на една от най-популярните реклами на "Томас Кук" - най-старият туроператор в света, създаден преди 178 години. Краят звучи по друг начин: "Кошмар. Кошмар и стрес" - казва пътник, чиято ваканция свършила и иска да се прибере у дома. Всъщност, той е един от 150 000 британски туристи, засегнати от фалита на компанията. В световен мащаб - по летищата бяха 600 000, които надали особено се интересуваха от думите на изпълнителния директор на "Томас Кук" Питър Франкхаузер, че иска да се извини на всички клиенти.

Само за миналата година компанията е имала 19 милиона клиенти, които са използвали авиолиниите, хотелите и пакетните услуги, предоставени от оператора. И още - натрупан дълг от повече от един милиард и 600 милиона британски паунда към свои партньори и организации, в които членува. Останала почти без свеж паричен ресурс и с минус от три милиарда в баланса си, компанията "Томас Кук" обяви фалит.

"Това беше един много тъжен ден. "Томас Кук" се бореше с много големите си дългове от години. Когато една компания има толкова голяма задлъжнялост, тя не може да си позволи дори една грешка. За съжаление обаче много неща се случиха по грешния начин, така че накрая те просто не можеха да ги контролират, заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Том Дженкинс, ръководител на Европейската туристическа асоциация.

"Разбира се, те не работеха единствено в Обединеното кралство. Това беше паневропейска компания с много голям бизнес в Германия, Холандия и скандинавските държави. Всички тези пазари са много добре обслужвани от туристическата индустрия, която ще успее да отговори на търсенето. Всъщност, сега се отварят ниши, оставени празни от "Томас Кук" след фалита.

Не мисля, че тези дестинации ще страдат от отлив на туристи или липса на туристически услуги. Тези, които наистина обаче ще пострадат, са служителите на "Томас Кук", които ще трябва да си намерят нова работа. Същото се отнася и за компаниите, с които "Томас Кук" имаше договори за обслужване на клиенти. Именно те търпят огромни загуби.

Това може да се възприеме и като нечестен развой. Опасявам се обаче, че това са правилата. Така е в бизнеса, така е в живота като цяло", каза още Дженкинс.

"Томас Кук" членува в редица браншови организации, сред които е и Асоциация на британските туристически агенти.

Пред "Хоризонт" Шон Типтън от асоциацията обясни, че е направено всичко възможно закъсалите туристи да получат необходимите услуги.

"Хората получиха грижи след случилото се. Полетът им до Обединеното кралство беше безплатен. Също така пакетните пътувания осигуряват защита и хотелите на тези туристи, които вече бяха на почивка, бяха платени, въпреки че това не беше направено от компанията".

Индустрията бързо ще се възстанови от шока
Според Типтън индустията бързо ще се възстанови от шока, а и в него има позитиви за останалите играчи, които бързо ще влязат в разработените от "Томас Кук" ниши.

"Това няма да означава, че хората няма да осъществят пътуванията си, но те ще бъдат на по-високи цени. Причината е, че те се правят в последния момент и също така - в дългосрочен план, защото ще има по-малко оператори на пазара. Разбира се, много полети бяха отложени и много места практически незапълнени заради фалита, но останалите оператори ще спечелят от ценовата разлика. Това не е чак толкова лошо за индустрията".

Много по-лоши за индустрията са Брекзит и несигурността около него, климатичните промени, които влияят на туристическата индустрия и дори бежанската вълна, която кара някои туристи да избягват Гърция или Италия, смятат туристическите експерти. Повечето хора обаче се притесняват не за туристическата индустрия, а за британската хазна, която плати за справянето със ситуацията. Нещо, което чухме и от премиера Борис Джонсън.

"Не искам да влизам в политически разговор, но има много случаи, в които Борис Джонсън казва неща, които са със спорна политическа и юридическа легитимност. В същото време мисля, че това е добър момент да започнем подобна дискусия. Туризмът е сфера, в която правата на потребителите са защитени повече, отколкото в други. Това го прави уникален. Европейската защита, която се осигурява на туристите, ги кара да разчитат прекомерно на правителствените агенции, ако се окаже, че компанията, която са избрали, фалира", допълва Том Дженкинс, според когото индустрията не се нуждае от допълнителни регулации, които биха оскъпили продуктите.

Но - какво ще стане с работните места - според Шон Типтън?
"Има много места в туристическата индустрия за персонала на "Томас Кук". Вече знам за компании, които се надяват да успеят да назначат част от тях. Стискам им палци да успеят да си намерят работа бързо, защото в много случаи самите хора са в доста тежко финансово състояние. В нашата асоциация получихме много обаждания с молба за финансова подкрепа. Разбира се, ние можем да я осигурим за кратко, но това не е решение. Те имат нужда от нова работа и аз се надявам, че ще успеят скоро да намерят такава", смята той.

Том Дженкинс също не е притеснен за бъдещето на индустрията и е убеден, че пакетните почивки ще бъдат предпочитан продукт за много туристи. И също така - че туристите ще поискат да се върнат на хубавите места, така че и българските хотелиери да очакват нови резервации. Те дори могат да имат позитив от Брекзит без сделка и срив на паунда.

"Ако има сериозни колебания на валутния курс на паунда, това несъмнено ще удари върху индустрията с по-малко търсене на туристически услуги. Когато казвам това, обаче трябва да добавя и че именно в такъв момент евтините дестинации могат да спечелят. България донякъде е именно такава, така че най-вероятно ще спечели. Не бих искал обаче да правя много категорични прогнози, защото има голяма несигурност около Брекзит", коментира Том Дженкинс.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ