В името на розата

От сладко без захар през шоколад с рози до кулинарна розова вода – това е пазарната ниша на сестрите предприемачки Ина Абаджиева и Росица Паунова-Длъгнекова

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 30 September 2019 12:48 >
В името на розата
ИНИЦИАТИВА: Сестрите Ина Абаджиева и Росица Паунова-Длъгнекова залагат на продукти, в които влагат българска роза

Иновативните приложения на розата в кулинарията са пазарната ниша на сестрите Ина Абаджиева и Росица Паунова-Длъгнекова. Те влагат символа на България не само в популярните вече сладко и чай от рози, но и в иновативни продукти като шоколад с розов цвят, розово масло и кулинарна розова вода. Брандът им Rosey‘s mark предлага все повече биологично чисти продукти, като част от рецептите им вече са защитени с патенти.

Бурканче с розово сладко в Милано
През 2011 г. Росица учи брандинг в столицата на модата Милано. Един ден колегите ѝ, студенти от цяла Европа, си говорят за известни брандове от собствените си държава. "В този момент сестра ми осъзнава, че не може даде пример с популярна българска марка. Решава да подходи нестандартно и занася сладко от рози, което буквално купува от сувенирен магазин", разказва с усмивка Ина. Резултатът – останалите студенти са удивени и изненадани. Изненадани, че има роза, която се яде и при това е страхотно вкусна. И удивени, че бурканчето изглежда ужасно и само заради него никога не биха купили и опитали сладкото.

Всъщност Ина и Росица носят предприемаческия нюх на своите родители, които развиват частен бизнес. Майка им е архитект със собствено ателие, баща им има фирма за внос на дървообработващи машини. "Виждайки, че нашите родители са самостоятелни и успяват, още от началото решихме да пробваме със собствен бизнес", казва Ина. Предприемачеството за двете дами започва след университета. Ина е бакалавър по международни икономически отношения от УНСС, а сестра ѝ – по връзки с обществеността от Софийския университет. Ина завършва магистратура по туризъм в Нов български университет, а сестра ѝ – бранд мениджмънт в Istituto Europeo di Design в Милано. След като през 2011 г. Росица се завръща в България, двете решават, че бурканчето с розово сладко има бъдеще и създават бранда си Rosey‘s mark.

Луксозното бурканче
"Абсолютно зелени, току-що завършили университета, без никакъв опит в хранителната индустрия решаваме да пробваме", спомня си Ина. Двете сестри веднага установяват, че до този момент на пазара се предлагат сладка, локуми и гюловица, всички в неатрактивни опаковки и ниско качество.

Първият продукт, към който се насочват, сладкото. Преди това обаче проучват пазара, пробват всички налични сладка от рози, срещат се с много производители. "Избрахме едно сладко, което за нас беше най-качественото тогава. Отидохме при производителите от района на Пловдив, договорихме да ни го произвеждат под наша марка, т.е. по схемата на т.нар. private label", разказва Ина. Рецептата, суровините и цялостният продукт са дело на самите производители, но продуктът е в луксозна опаковка, изработена от двете сестри, и се продава под марката на Ина и Росица. Т.е. двете веднага се захващат с най-куцащия елемент в пазарното презентиране на продукта – опаковката и маркетинга. "С брандинга се занимава изцяло сестра ми. Концепцията за всяка опаковка, за всеки продукт идва от нея. Аз се явявам критичният контролен поглед, който казва какво му харесва и какво трябва още да се изглади", добавя Ина.

Първата им партида от 100 бурканчета е на пазара през лятото на 2012 г., а стартовата инвестиция е 10 000 лв. собствени средства. "В началото печелехме много малка част от продажната цена на продуктите. Но това е нормално, защото стартирахме от нулата, без да имаме никакъв пазар, и без никакви познания в бранша и в ценообразуването", спомня си Ина. Младите жени работят така две години. Първите им продукти са два вида сладка от роза Дамасцена и мармалад от шипки (роза Канина), чай от шипки, чай от рози, а също и мурсалски чай. В началото работят с двама производители – плровдивският "Джем и Джем" за сладката и казанлъшкият "Нейчър енерджи", който е сертифициран биопроизводител на рози и лавандула, за чайовете.

ИНОВАЦИЯ: Сладкото от рози на двете бизнес дами е без захар, а е подсладено със сок от круша

Да си патентоваш шоколад
Следващата бизнес-фаза е през 2013 г., когато заедно с шоколатиери разработват шоколад, в който се влага роза. "Този шоколад започна да се изработва по наша рецептура, по наша опаковка и вече чрез класическо ишлеме. Всички розови суровини осигуряваме ние, с изключение на какаото, което е на шоколатиерите", разказва Ина. Младите дами имат подписан договор със сушилня на розов цвят от района на Казанлък и изкупуват единствено биологична роза. Шоколадът се изработва в работилницата на известния кулинар Ради Стамболов в София. Той е поръсен отгоре с розови листенца, съдържа и розово масло. "Модерната вече тенденция за шоколади с роза всъщност я въведохме ние през януари 2014-а, когато направихме първия черен шоколад с рози", казва Ина. В началото на 2015-а тя, заедно със сестра си, пуска на пазара млечен шоколад с роза, а в края на годината – и бял шоколад. "Успяхме да защитим рецептата на шоколадите си в патентното ведомство с полезен модел, което не беше никак лесно", добавя младата бизнесменка. В момента двете със сестра й работят по промяна на шоколадите, като целта е в съвсем скоро да ги направят изцяло био, тъй като до момента влаганото какао е конвенционално.

Голямата промяна за първия им продукт – сладкото от рози, се случва от лятото на 2016 г. Оттогава те започват да го правят по своя рецепта, като иновативният елемент в нея е, че се прави без захар. За подсладител използват плодов сок – от ябълка, после и от круша. Сладкото им вече се предлага в три разновидности - чиста роза, роза и ягода, роза и малина, напълно биологично е и се прави на ишлеме.

Ключова за бизнеса на младите дами е 2018 г., когато с грант си купуват собствена машина за производство на сладка и наемат цех в столичния кв. "Левски". Проектът е спечелен по програмата на ЕС "Хоризонт 2020", като младите дами го развиват в консорциум с още две фирми и заедно печелят 100 000 евро. Освен машината, използват средствата и за маркетинг.

Последният продукт, който сестрите пускат на пазара през 2018 г., е розова вода за кулинарни цели. Дотогава розова вода се предлага само за козметични цели, за почистване на лице. "При нашия продукт говорим за дестилирана розова вода, концентрирана, с високо естествено съдържание на розово масло. Бутилира се по правилата за храни и напитки и в този смисъл се различава от козметичните води. Тя се използва в сладкарската индустрия, за овкусяване при готвене, за коктейли. Например на 1 чаша вода е необходима 1 чаена лъжица розова вода", разказва Ина.

От малките магазинчета до Япония
Засега продуктите на Rosey‘s mark се продават основно в малки магазинчета за натурални продукти, биопродукти, специализирани и сувенирни магазини и в онлайн магазина на двете сестри. Сред големите успехи на Ина и Росица са реализираните експорти за Германия, Италия, Великобритания и Япония. "Към момента по-голямата част от продажбите са в България, но експортът е нашият фокус. Успяхме да изградим доста добро онлайн присъствие чрез сайта си и клиентите от чужбина ни търсят сами. Много често ни препоръчват, не на последно място нашите продукти се продават и на софийското летище", разказва Ина. В онлайн магазина им сладкото от рози се предлага за 5,89 лв. за 290 грама, шоколадът - 6,85 лв. за 80 грама, розовата вода за готвене е 15,50 лв. за 250 мл, а чаят - 5,99 лв. за 40 грама.

Ина и Росица се обръщат към всички млади хора, които биха искали да реализират собствен бизнес със съвет – смело да пробват това, което са си намислили! Но преди това много добре да си напишат домашното – да проучат пазара, конкурентите, да намерят най-подходящата ниша и да мислят постоянно как чрез иновации да подобряват продукта, като същевременно разширяват своето портфолио. И не на последно място, да са искрени и коректни с партньорите и клиентите си.

Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ