Какво следва от патовата ситуация след изборите в Израел

Коалицията между партиите на Нетаняху и на ген. Бени Ганц е единствен вариант, но зависи от разследването за корупция срещу досегашния премиер

iconomist
iconomist / 29 September 2019 08:54 >
Какво следва от патовата ситуация след изборите в Израел
Парламентарните избори в Израел на 17 септември не излъчиха ясен победител, както и предишните през април. Центристката партия „Синьо и бяло“ на бившия военен министър ген. Бени Ганц получи според неокончателни резултати 33 места в 120-местния Кнесет, а блокът „Ликуд“ на досегашния премиер Бенямин Нетаняху – 31. При подобен резултат нито един от двамата не може да състави коалиция с останалите партии, освен ако не се споразумеят помежду си.

Официалните резултати от парламентарните избори в Израел се чакат дълго време, защото 4-те милиона избиратели гласуват с хартиени бюлетини, които се преброяват на ръка, пояснява Ройтерс. Така че ще минат седмици, преди Нетаняху да разбере дали губи, или печели изборите. Балансьорът в тях би могла да е партията „Бейтену“ на бившия военен министър Авигдор Либерман. Той е твърд привърженик на светската държава и ястреб по отношение на сигурността на Израел и конфликта с палестинците. Той посочи, че единственият приемлив за него вариант е правителство на „националното единство“, включващо неговата партия, „Ликуд“ и „Синьо и бяло“ и в никакъв случай ултраортодоксалните евреи, които са традиционен партньор на Нетаняху. Само че, ако Нетаняху и Ганц се разберат за голяма коалиция, от Либерман няма да има нужда, още повече че той често се е отмятал от обещанията си. Междувременно президентът Реувен Ривлин организира първа среща между двамата, на която бил постигнат „напредък“ към споразумение. След 17 септември Ганц бе заявил, че ако подобна коалиция бъде договорена, тя ще е с условието той да е премиер, а Нетаняху не е съгласен да отстъпи властта.

Ривлин е длъжен да се консултира с всички лидери на парламентарно представените партии, за да изслуша предпочитанията им за бъдещия министър-председател и след това да номинира този с най-голям шанс да състави коалиция. Избраникът може и да не е задължително шеф на победилата партия. Той ще има на разположение 42 дни, за да състави правителство. Ако се провали, подобно на Нетаняху след вота на 9 април, Ривлин може да възложи на друг политик тази задача.

Съставянето на новото израелско правителство може да отнеме дълго време, защото преговорите често са се протакали до последната минута, отбелязва Ройтерс. Коалицията между Ганц и Нетаняху може да е невъзможна, защото Ганц изключи да участва в нея, ако той бъде подведен под съдебна отговорност за обвинения в корупция. 

Друг вариант според Ройтерс е собствената партия на Нетаняху да го отстрани и да отвори пътя за управляваща коалиция между друг политик от „Ликуд“ и „Синьо и бяло“, като остави досегашния си лидер в политическото небитие. Всъщност бъдещето на Нетаняху зависи от това, дали главният прокурор на Израел ще изпълни заканата си до края на 2019 г. да му повдигне официално обвинения във връзка с три разследвания за корупция. През октомври обаче предстои предсъдебно изслушване, по време на което Нетаняху вероятно ще пледира срещу подвеждането му под съдебна отговорност, тъй като отрича да е нарушил закона. 

Ако в крайна сметка той успее да сформира коалиция, дори да бъде официално обвинен, според законите няма да е задължен да подаде оставка. Не се очаква десните и религиозните му съюзници да му окажат натиск да се оттегли. Съжителството му с Ганц в евентуална коалиция обаче ще го изправи пред много по-голям политически и обществен натиск да се оттегли от политиката.

Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ