Да осребрим победата в скандала с БНР

Журналистическата гилдия трябва да се консолидира в автентичен професионално-синдикален съюз

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 20 September 2019 10:46 >
Да осребрим победата в скандала с БНР
Солидарност: Журналисти от различни медии и граждани излязоха на протест срещу погазването на свободата на словото в БНР

Кризата с Българското национално радио красноречиво показа едновременно колко брутално е смазването на медийната свобода у нас и колко нефелна може да е тази властова мощ, ако журналистите дружно ѝ се опълчат. Овладяването на медиите е стигнало до такъв безпредел, че вече само по себе си е предпоставка да се сгромоляса. Нужни са само малко повече усилия отвътре, за да започне главоломно да се срива.

Морфологията на скандала с БНР показва самозабравилата се до безсилие жажда за медийно подчинение. Овладяването на медиите става през смяна на собствеността и на ключовите кадри – като в Нова тв, а в държавните средства за масова информация – само чрез кадрите. След дългогодишно и устойчиво подчиняване на почти цялата медийна среда вече става дума само за разширяване докрай на владението и автоматизиране на контрола в дълбочина. Маските отпадат изцяло, няма нужда от прекупуване на имена и от сложни игри на самоограничаваща се свобода. Нужни са просто винтчета, прости и евтини винтчета, които да транслират без всякакво отклонение спуснатата им воля. Затова в Съвета за електронни медии бяха инсталирани хора без всякакъв капацитет, авторитет и дори опит в медиите. Те избраха за генерален директор на БНР неизвестния за гилдията и повечето слушатели журналист Светослав Костов. На него и на и.д. шефа на "Хоризонт" Николай Кръстев са им се обадили от пеевско-гешевските селения да свалят от ефир и съдебен ресор знаковото лице и глас на радиото Силвия Великова, за да не пречи на избора на нов главен прокурор, а и да не дразни после с въпроси Иван Гешев, като заеме поста. Винтчетата светкавично и буквално изпълниха заповедта.

Запъване: В интервю за БНР генералният директор Светослав Костов заяви, че не смята да подава оставка

Правилно премиерът ги нарече "главанаци". И такива са не само долните главанаци, изпълнителите, но и горните главанаци, поръчителите. Цялата система за медийно овладяване, в която Борисов заема централно място, вече е стигнала до финалната си главанашка фаза. Трябва да си кръгъл идиот, за да не правиш разлика между БНТ и БНР и да забравиш колко пъти досега след 1990 г. журналистите от радиото се опълчваха на посегателствата от властта върху свободата им. Двамата шефове в БНР, влезли в ролята на изпълнители-касапи, отдавна работят там и трябва да познават нагласите за колегиална солидарност – че като отстранят Великова, това няма да остане без последици. Колегите ѝ отказаха да заемат мястото ѝ пред микрофона и излязоха на протест. А началниците сатрапи воглаве с генералния директор продължиха безумно с рогата напред. Трябва да си кръгъл профан, за да искаш техническа профилактика за цели 5 часа, за да тушираш бойкота на солидарните с Великова и ефирът да замлъкне в един от най-слушаните времеви пояси. Трябва да си пълен мерзавец, за да си измиеш ръцете с техническия директор за профилактиката. И завършен гьонсурат изобщо да не се замисляш да подаваш оставка и да се надяваш да работиш и занапред "добре и отлично" с колегите си, в очите на които вече си по-малко и от нищо. Но явно за тези над 8000 лв. заплата си струва да си гюдерия.

Главанаците поръчители обаче също са виновни за "саботажа срещу правителството", пак според справедливите думи на премиера. Защото журналистическите и гражданските протести срещу посегателството над журналистическата свобода в БНР щяха да са протести срещу самия Борисов и неговото управление, от което реално е част и бъдещият главен прокурор Гешев. Затова Борисов трябваше лично да се намесва, за да потуши скандала и да се разграничи от поръчителите му, без да ги наказва (а може ли изобщо?). Прокуратурата пък влезе в ролята на чистач след неуспешна мокра поръчка и подхвана технически кадри в радиото, което е национален стратегически обект, за замлъкването на ефира за 5 часа на 13 септември. А СЕМ, призван да е служителят с кофата и парцала, ще глобява Старата къща.

Решителността на журналистите от БНР, на колегите им от други медии и на гражданите категорично победи медийните узурпатори. Мераците им за пълен контрол над медиите обаче няма да спрат, следващия път вероятно ще са малко по-внимателни и не чак такива главанаци. Победата обаче не трябва да остане изолирано събитие, а да бъде трамплин за консолидация в журналистическата гилдия. Крайно време е да създаде автентичен журналистически съюз на професионално-синдикална основа, вместо от името на журналистите да говорят непредставителни ерзаци като СБЖ, всевъзможни сдружения на европейски и пр. журналисти. Особено тежко е положението на журналистите извън София, където на посегателството над свободата на словото, държана изкъсо с трудово- и извънтрудовоправни средства, трудно може да се противодейства, без те да добият национална публичност. Победата в скандала с БНР трябва да се "осребри", докато е още топла.

Текстът е публикуван в брой 37/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ