Работодателите отхвърлиха проекта на Закон за хората с увреждания

Те не приемат квотите за наемане на такива хора, нито санкциите при неизпълнение

iconomist
iconomist / 16 October 2018 19:27 >
Работодателите отхвърлиха проекта на Закон за хората с увреждания
Източник: БТА
Работодателските организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството, предаде БНР.

Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив: "По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния заяви, че има безпрецедентен натиск. Законът може да реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания, доълни той.

Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса: "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие".

Според омбудсманът Мая Манолова квотите и наказанията имат алтернатива, в случай, че се ползват услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че все още достъпността за тези хора е проблем. И към момента инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект, посочи Григорова.

Според Ася Гонева от КНСБ обаче обсъжданите промени са крачка в правилната посока.

Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ