Внимателно с банковия съюз

Стратегията за създаване на европейски банки шампиони засяга България и правителството е длъжно да проведе дебата за това

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 13 February 2020 14:16 >
Внимателно с банковия съюз
Източник: Shutterstock.com

Вътрешни притеснения
В първата хипотеза попада България. Българските финансови институции, дъщерни на чуждестранни банкови групи, са едни от най-печелившите звена на тези групи. Някои централи ежегодно изтеглят стотици милиони евро под формата на дивиденти, но само в границите, които Българската народна банка им посочи.

Притеснението на експерти в БНБ и в опозиционните партии е, че със започването на тясно сътрудничество с Европейския банков съюз и при присъединяването към него БНБ ще загуби властта да изисква поддържане на конкретни равнища на капитал в България. Вместо това е много вероятно подобни решения да започнат да се вземат от ЕЦБ.
Ако се стигне до трансформиране на дъщерни банки в клонове, клиентите им ще станат клиенти на техните майки. Според директора на една от петте най-големи български банки у нас подобна трансформация не крие абсолютно никакъв риск за вложителите.

ВИЗИЯ: Консолидацията трябва да създаде големи европейски "банки шампиони", които да са конкурентни в глобален мащаб, е политиката на Европейската централна банка

"Нашите централи се наблюдават изключително строго от ЕЦБ и това е гаранция за устойчивостта им. Дори и да допуснем, че се случи нещо, което просто не мога да си представя, то влоговете на българските клиенти ще са защитени от същитe гаранционни схеми, които пазят парите и на западноевропейските клиенти", коментира банкерът. И това не се отрича от никого.

Притесненията са свързани с факта, че за изминалите десет години след световната финансова криза еврозоната не стана по-сигурно място, а напротив. Задлъжнялостта се повиши и в корпоративния сектор, и при домакинствата. Ако не са програмите за рефинансиране на банките, някои от тях, както и редица европейски правителства ще се окажат в тежка ситуация, която заплашва съществуването на самата еврозона.

 

Да изчакаме, или не
Точно тази несигурност кара скептиците да смятат, че в момента за България е по-добре да изчака неопределеността да намалее. Като пример те посочват, че капиталовата адекватност, с която се подсигурява рискът на българската банкова система, е 21% (към третото тримесечие на миналата година) и е по-голяма от изискването за всяка от групите, които притежават банки у нас. Това означава, че при евентуална замяна на дъщерни институции с клонове клиентите в България ще поемат повече риск за сметка на клиентите на групите в чужбина.

Пример за предпазливост в подобна ситуация дава Полша. Противно на твърденията на финансовия министър Владислав Горанов, че еврозоната е единствен начин за откъсване от влиянието на Русия, Полша не желае да влезе в европейския валутен съюз на този етап от развитието си. В същото време по никакъв начин не може да се упрекне в проруски сантимент. В отговор до "Икономист" от посолството на Варшава в София коментираха, че Полша ще се присъедини към еврозоната, защото е поела такъв ангажимент, но не се ангажира със срок, в който да стори това. "Полша ще приеме еврото, когато в страната възникнат предпоставки за оптимално и икономически обосновано функциониране в пространството с общата европейска валута", се казва в изявлението.

Според Любомир Дацов от Фискалния борд, който е и бивш зам.-министър на финансите, България трябва да анализира рисковете и да избере стратегия, с които да ги управлява, но не и да страни от посоката, в която се отправя Европа. "Ако казваш, че не харесваш аспектите, в които тази или онази институция се е превърнала, трябва да кажеш какъв ти е изборът. Не виждам смисъл да хвалиш американците, а да се дърпаш и да не работиш да направиш европейските институции като американските. Американските банки са далеч по-ефективни от европейските и има реформи, които могат да направят Европа по-конкурентоспособна на Америка. В момента ние сме четвърта глобална сила и ако искаме да останем конкурентни, интеграцията трябва да се задълбочава. България не трябва да страни от тези процеси", смята той.


1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ