Какво прави Европа?

iconomist
iconomist / 01 August 2019 09:42 >
Какво прави Европа?
БЕЗСМИСЛЕНО: У нас оградата на бившия министър на земеделието Румен Порожавов на границата с Румъния се оказа безсмислена за спиране на болестта, защото дивите свине свободно плуват през Дунав
Информацията е част от темата на броя: Тотално загробване

Субсидии за ловци в Чехия

Единствената държава в Европа, която е овладяла и ликвидирала АЧС за кратък период от време, е Чехия. Първото огнище там е регистрирано на 26 юни 2017 г. при две диви свине. До 3 април 2018 г. са регистрирани 200 случая на АЧС при диви свине в същия район. Веднага след обявяване на първия случай в района е забранено ловуването.

По-късно е разрешено отстрел да извършват само ловци, преминали обучение за биосигурност и транспортиране на трупове, за да се предотврати разпространението на болестта. Изплащани са и парични бонуси за отстрел в инфектираната зона. Допълнително обезщетение е изплащано на ловците и от Министерството на земеделието. Труповете са горени в инсинератор.

В Полша охраняеми камиони карат свинете до екарисаж 

На 30 май т.г. полската ветеринарна служба съобщава за регистрирано огнище на АЧС във ферма с 8000 прасета в североизточна Полша. Това е най-голямото единично огнище на заразата от появата на болестта там през 2014 г.

Ветеринарите незабавно определят карантинни зони около фермата и евтаназират всички животни. Труповете са транспортирани до екарисаж под надзор на ветеринарните власти и полицията.  

Виж: Тотално загробване

Текстът е публикуван в брой 30/2019 г. на списание "Икономист" 2 август, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ