Проф. Асена Стоименова остава на свобода без парична гаранция

Софийският районен съд отмени гаранцията от 20 000 лв., наложена на лидера на фармацевтите

iconomist
iconomist / 22 April 2020 16:05 >
Проф. Асена Стоименова остава на свобода без парична гаранция
Софийският районен съд отмени гаранцията от 20 000 лева, наложена на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не подлежи на протест, съобщи Би Ти Ви.

Мярката за неотклонение бе наложена на Асена Стоименова, след като на 10 април прокуратурата я обвини заради нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които говори за ситуацията на презапасяване с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

Стоименова е обвинена по текст от Наказателния кодекс, по който обикновено на съд се изправят подателите на фалшиви сигнали към Спешна помощ или за поставена бомба в обществени сгради.

Стоименова коментира, че е обвинена, само защото е изказала експертно мнение, базирано на факти, които са доказуеми. Междувременно в нейна защита се обявиха журналисти, правозащитници, политици, както и колеги фармацевти, които излязоха на протест. Фармацевтичният съюз пък сезира Европейския парламент за случая.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ