Награда на Германската икономика в България 2019

"Кауфланд България", "Лигна груп", "Лидл България" и "Девелиот" са тазгодишните носители на Наградата на германската икономика в България

iconomist
iconomist / 28 January 2020 17:13 >
Награда на Германската икономика в България 2019
На 27 януари 2020 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за шестнадесети пореден път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Церемонията се състоя в Националната художествена галерия. Наградата бе връчена в четири категории – "Голямо предприятие", "Малко и средно предприятие", "Социален ангажимент" и "Стартъп компания". Общо 27 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

"Важно е да отбелязваме успеха на компаниите и да ги назоваваме по име, не само заради приноса им към икономиката, но и заради това, че служат като положителен пример за бъдещи инвеститори в България", каза д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, при откриването на церемонията.

"Живеем в много интересни времена", каза президентът на ГБИТК Тим Курт, като очерта основните предизвикателства - търговски войни, Brexit, дебата за климата и дигитализацията. "Наградата на германската икономика е добър знак да се покажат фирмите, които противостоят на тази тенденция, и които, в тези трудни и динамични времена, продължават да постигат успехи", допълни още той. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8,5 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2019 г., както и стабилността при инвестициите от Германия, които за първите 11 месеца на миналата година възлизат на 232 млн. евро.

Според посланика на Федерална република Германия в България Н.Пр. Кристоф Айххорн Наградата на германската икономика е свидетелство за качеството на двустранните икономически отношения. Посланикът подчерта ролята на ГБИТК за сключването на споразумението с германските здравни каси.

Според вицепремиера Томислав Дончев са необходими още усилия, за да се подобрят условията за правене на бизнес и живот в България. "И тук има още много работа, която да свършим по отношение на редуциране на административните режими, и по отношение на образованието, и по отношение на инфраструктурата", посочи Дончев. "Имаме много общи предизвикателства - рискове от рецесии, търговски войни. Наред с това имаме големи предизвикателства – икономическата трансформация, претенцията България да произвежда все по-сложни и скъпи неща и единствената причина инвеститорите да идват в България да не са ниските разходи, а други уникални предимства, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в следващото десетилетие", заяви още Дончев.

Изпълнителният директор "Финанси" на ОББ АД и иновационен лидер на KBC Груп в България Кристоф Де Мил подчерта, че ученето през целия живот и иновациите са едни от най-важните стълбове на бизнеса.

Наградата в категория "Голямо предприятие" спечели "Кауфланд България". Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, връчиха статуетката "Слава" от скулптура Александър Пройнов на Ана Кастрева от "Кауфланд България".

В категория "Голямо предприятие" журито отреди второ място на "Луфтханза Техник София", а трето на "ТЕД БЕД"

В категория "Малко и средно предприятие" Наградата на германската икономика получи "Лигна Груп". Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална Република Германия в България и д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив и представител на ГБИТК в Пловдив, връчиха наградата на управителите Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова.

В категорията "Малко и средно предприятие" второ място зае "Роберт Бош", а трето "ИХБ ШипДизайн".

В категорията "Социален ангажимент" призът отиде при "Лидл България". Г-н Тим Курт, президент на ГБИТК, и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха наградата на г-жа Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на "Лидл България".

В категорията "Социален ангажимент" второто място зае "Кауфланд България", а на трето място две компании получиха равен брой точки, а именно "Овергаз" и "Мерк България".

В новата четвърта категория "Стартъп компания", акцентираща върху развитието на стартиращите компании в България и тяхната иновативна дейност, Наградата на германската икономика получи "Девелиот". Кристоф де Мил, изпълнителен директор – Финанси на ОББ АД и иновационен лидер на KBC Груп в България, и г-н Димитър Димитров, председател на специализираната комисия "Техника, технологии и иновации" към ГБИТК, връчиха отличието на Мирослав Гечев, управител на "Девелиот".

Второто място в категорията зае "Плейграунд Енерджи", а третото "Колибра".

В заключение на церемонията Тим Курт, президент на ГБИТК и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Стоянка Анастасова, директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника – Пловдив и на доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за дългогодишно ползотворно и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи.

Носители на Наградата на Германската икономика в България за 2004 година са фирмите "Пирин Текс" ООД и "Фесто Производство" ЕООД, за 2005 година – "Софарма" АД и "Болярка Велико Търново" АД, за 2006 година – "Сименс" ЕООД, "Спесима" ООД и "МАКСКОМ" ЕООД, за 2007 година – "Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД, "Елиттур" ООД и "Петров П.М." ЕООД, за 2008 година – "Вестникарска група България" ООД, "Филкаб" АД и "СънСЪРВИЗ" ЕООД, за 2009 година – "Аурубис България", "Иксетик" ООД, "Тандем-В" ООД, "Шарлопов Хотелс" ЕАД – специална награда за български инвестиции в Германия, за 2010 година – "АББ АУТОМЕЙШЪН" ЕООД, "Гео Пауър" ООД и "М+С Хидравлик" АД, за 2011 година – "КолПойнт Ню Юръп" АД и "Юпитер 05" ООД, за 2012 година – "Луфтханза Техник София" ООД, "Винтерхалдер България" ЕООД, "Либхер Хаусгерете Марица" ЕООД, за 2013 година – "АББ България" ЕООД, "Тангра АВ" ООД, "САП Лабс България" ЕООД, за 2014 година – "Булпрос Консултинг", "КАН Учтехспорт България", "Рефан България" ООД, за 2015 година – "Бер-Хелла Термоконтрол" ЕООД (BHTC), "Scale Focus" АД, "ЛИДЛ България" ЕООД & КО. КД, за 2016 г. – "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, "МУЛТИВАК България Продакшън" ЕООД, "Билла България" ЕООД и "Кауфланд България" ЕООД енд Ко КД., за 2017 г. - "Витте Аутомотив България" ЕООД, "AMK Задвижваща и управляваща техника” ЕООД, "Лидл България” ЕООД енд КО.КД и "Елпром Троян" ЕООД, за 2018 г. – "Тед Бед" ЕАД, "Нухелт" АД и "Алианц България холдинг" АД.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ