В 10 държави златото е половината от резервите им Избрана

Венецуела и САЩ заемат лидерските позиции по този показател

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Само 10 държави по света притежават толкова злато, съставляващо поне 50% от съвкупните им резерви, сочи справка на Profit.bg.

Данни на Световния съвет по златото показват, че Венецуела и САЩ държат лидерските позиции, като страните с най-голям процент на златните си резерви към края на третото тримесечие на годината.

В случая с Венецуела, която в последните месеци влиза в световните новини с рекордна инфлация и безработица, това е малко изненадващо, но и съвсем логично, тъй като държавата изпитва трудности с изплащането на дълговете си и официално изпадна в дефолт.

Това е и причината днес резервите на Венецуела от злато да са 76.7 на сто спрямо 59.5 процента преди две години.

Втората позиция е за САЩ със 74.8 на сто, изпреварила Германия (69.5%), Италия (67.5%) и Холандия (66%).

В топ 10 попадат още Кипър и Франция с респективно 65 и 63 на сто, следвани от Гърция и Португалия със съответно 60.2 и 58.9 процента.

Десетата и последна държава, която притежава поне 50% (54.4 на сто) златни резерви като дял от съвкупните си, е Австрия. Малко под чертата е Таджикистан с 49.2 на сто, следвани от Словакия, Казахстан, Белгия и Еквадор.

19-а позиция в подреждането е за Турция, а Русия се нарежда на 22-о място. България заема 51-а позиция в класацията с дял от едва 5.7% злато от общите ни резерви.

В света днес има 7 държави, които притежават златни резерви от над 1000 тона. Това са САЩ и Германия с по 8133 и 3373 тона, следвани от Италия, Франция, Китай, Русия и Швейцария.

Последните данни от февруари сочат, че Китай и Русия се намират само на под 4 тона злато един от друг. Китай е с 1842.6 тона, докато Русия притежава 1838.8 тона.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................